Festen är bäst utan vamrätt

bitter pills. Förutom koreanska förrätter erbjuder krogen en drinklista med hälsningar till numera stängda gayhak.
bitter pills. Förutom koreanska förrätter erbjuder krogen en drinklista med hälsningar till numera stängda gayhak.

Att gå in genom dörren till Bitter Pills är som att komma till en fest man är bjuden på. En glittrig diskokula slänger ut grönt neonljus över den fullsatta baren, det skålas glatt med drinkglasen och den krulliga kroghunden hoppar fram och nosar.

Gourmé och Gourmand får ett stort smil av bartendern som undrar vad herrarna är sugna på ikväll.

– Fest! svarar Gourmand som sveps med i partystämningen.

– Mat, muttrar Gourmé, överrumplad av det faktum att festen i Hornstull börjat redan klockan sju mitt i veckan.

Han blir lättad av att matrummet innanför baren är betydligt lugnare. Loppismöbler, vältrampade orientaliska mattor och krukväxter får lokalen att kännas som ett kafé.

Drinklistan är dock annat än kaffe latte – drinkarna i grälla färger har namn som Don’t even try, asshole och It was better at Roxy, den senare en hälsning till krögarnas tidigare och numera stängda gayhak Roxy vid Nytorget.

Bitter Pills förrätter består av koreanska ssäms storlek large –salladsblad fyllda med lax, tofu eller rostbiff (79 kronor). Herrarna tar in alla tre sorter och enas om att rostbiffen är vassast.

– Kryddigt kött, knapriga nötter, stingig wasabi och skönt syrlig lök, en fullträff, säger Gourmand mellan tuggorna.

Ssämsen serveras på servett vilket gör att fyllningen klibbar fast i papperet. Men smakerna – sagolikt fräscha. Lime och ingefära, lax och skivad rättika gör glada kullerbyttor i munnen.

Mindre glatt är det med varmrätterna. Här övergår det fräscha koreanska temat i en stabbig amerikansk-engelsk crossover.

Gourmand har valt fish’n chips (149 kronor) och får en trippelpanerad torskbit med pommes från halvfabrikat.

Gourmés jerk chicken (145 kronor) är bättre. Pippin är saftig och marinerad i rosmarin och rom. Tillbehören däremot: Skolmat, fnyser Gourmé åt ris med kidneybönor och simmig cole slaw.

Gourmand tycker att vännen är väl hård. Priserna är låga och portionerna stora. Men han håller med om att maten är väldigt enkel. Klart godkänt för en lunch, men för en middag på restaurang finns mer att önska.

Hamburgarna är inget undantag. Veganburgaren (140 kronor med pommes) är rätt och slätt en portabellohatt i ett köpehamburgarbröd med grönsallad. Den som beställer en fiskburgare (160 kronor) får visserligen en okej bit firre, men i samma trista fralla och med samma sallad.

– Vet du vad, säger Gourmand och möter sin väns uppgivna blick.

– Jag tror inte man går hit för maten. Man går hit för den trevliga stämningen. Jag kommer gärna tillbaka, men då nöjer jag mig med en drink och en ssäm!

I samma stund drar ett schlagerquiz igång och volymen på både musik och gäster skruvas upp.

När Gourmé skedar i sig sin pannacotta med blåbärssylt (69 kronor) är den första tanken att vaniljsmaken är för mesig. Den andra är att Gourmand nog får återvända till Bitter Pills ensam.

Fakta

Namn:

Fakta

Bitter Pills

Adress:

Fakta

Kök: Koreanskt/pubmat.

Miljö: Mysig matdel och festlig bar.

Vegetariskt: Japp, och veganskt.

Priser: Varmrätter: 145-160 kronor.