Min lokala hjälte

Bra bärs till byggjobbarmaten

Gourmand tröttnar emellanåt på finkrogar, konceptkrogar, temarestauranger och kök med närodlade grönsaker av namngivna bönder. Ibland vill han bara ha rejält käk med en bärs.

Det här är en sådan kväll så han drar med sig Gourmé till Rörstrandsgatan där han hört att Södermalmskrogen Humlehof fått en lillasyster.

Vasastans motsvarighet är med sina 25 sittplatser och åtta barstolar betydligt mindre än den på Söder. Fast två stora tv-skärmar finns ändå i den brunmurriga lokalen inte mycket större än ett vardagsrum.

– Här gäller att inte missa en enda dribbling, säger Gourmé och kastar en syrlig blick på fotbollen som studsar fram över skärmen vid baren.

Menyn finns på griffeltavlor och är betydligt kortare än den på Söder. Ganska snart upptäcker Gourmand att denna lillasyster visserligen har potential men har en bit kvar till förlagans nivå.

En rätt som smakar likadant är rårakan (195 kronor) som täcker hela tallriken, men är nystekt och krispig som den ska vara med en rejäl sked fin löjrom från Kalix.

Tomatsalladen (75 kronor) är en trist historia med småtomater och skivor av vintertomater med en vit dressing gjord på majonnäs. Gourmé hade föredragit en syrlig vinägrett som dragit fram sötman i tomaterna. Det snällaste han kan säga om det tillhörande vitlöksbrödet är att det är varmt.

Platserna i lokalen fylls snabbt av människor i alla åldrar som vill ha en trevlig kväll utan choser.

De allra flesta väljer schnitzel med råstekt potatis (185 kronor), två utbankade skivor fläsk mellan tjock panering som serveras med brunsås, ugnstekt potatis i skivor, lite rotfruktssallad och en lite söt majonnässås.

Den som vill kan få en schweizervariant av schnitzeln där det under paneringen även ligger några skivor ost och kokt skinka.

– En sån här om dagen och man måste antingen kroppsjobba på bygge eller så slutar det med en mage rund som en pilatesboll, suckar Gourmé med svettig panna.

Gourmand har valt sin favorit Nurnbergerbratvurstar (185 kronor), små rackare till lagom syrliga och välkryddade korvar staplade ovanpå fin surkål och samma ugnstekta potatis som till schnitzeln.

Till maten dricker de flesta öl, och Humlehof har ett bra urval med direktimporterat tjeckiskt och tyskt på fat.

– Och personalen vet hur man tappar! utbrister Gourmand nöjt med överläppen djupt ner i en stadig krona av skum.

Inte för att många orkar efterrätt, men den som vill kan få hemlagad apfelstrudel (95 kronor) som är okej, men har en bit kvar till fantastisk. Eller paj (95 kronor) fylld med otroligt söt plomb­dödarkola och ett ganska hårt lager chokladtryffel. Tack och lov finns lite björnbär och röda vinbär som motvikt till det söta.

– Inget finlir men mätt blir man helt klart. Och gott öl har jag fått – så om köket bara jobbar upp sig lite lär jag hänga här lika ofta som på Söder, konstaterar en nöjd Gourmand i dörren ut.

Denna lillasyster har visserligen potential men har en bit kvar till förlagans nivå.

Fakta

Humlehof

Kök: Centraleuropeiska rätter som schnitzel, bratwurst och gulasch.

Miljö: Liten murrig lokal i fyra nyanser av brunt. Chosefritt.

Pris: Varmrätter 115–195 kronor.

Fakta

Foto: Chris Anderson