Min lokala hjälte

Brasseri vid Bällstaån slår upp dörrarna

Snart i Sumpan (typ).
Snart i Sumpan (typ).
Räkmacka, bubbel och sjöutsikt – vem är sugen? Snart öppnar Brasserie 19 på Hamngatan.

Från och med i vår ska man kunna inta middagen med blicken vilande på vattnet. Här, vid Bällstaåns kant, håller Kenth D’Allessandro och Patrik Sundin på att starta upp nya Brasserie 19. I byggdammet redogör de för konceptet:

ska%cc%88rmavbild-2017-02-01-kl-16-19-00

Patrik Sundin och Kenth D’Allessandro.

– Vi vill vara en kvarterskrog man kommer till ofta, absolut inte fine dining. Man ska kunna käka en sjysst räkmacka och ta ett glas bubbel eller äta något mer. Vi vill inte låsa oss vid något särskilt kök, men det kan bli franskt, spanskt och italienskt – kanske hemgjord pasta. Vi gör det vi själva tycker är kul, tanken är att kunna köpa in till exempel en bra fisk eller köttdetalj att servera för en kväll, säger Kenth.

Båda är kockar och köksmästare med bakgrund i citykrogar som Prinsen och Ulla Winbladh. De har länge sneglat efter en lämplig lokal för sin gemensamma krogdröm. De föll till sist för det sjönära läget, och nog känns Sundbyberg lite extra rätt för Patrik.

– Jag är född och uppvuxen i Sundbyberg, jag bodde här i 24 år. Först i centrala och sedan i Hallonbergen. Då var det här området vid vattnet mest industrier, idag har det blivit jättefint, säger han.

Preliminärt öppnar brasseriet i mars. Nu återstår att provlaga och sätta menyn, bygga klart – och invänta vår och sommar. På trädäcket utanför ska gäster kunna glassa i solen från tidig förmiddag till dess att den går ned sen kväll.

Restaurangens interiör går i vinrött, ek och sten och får öppet kök.

– Poängen är att kunna se vad vi kockar gör i köket och sen vrida på huvudet och se vattnet, säger Kenth.

50 platser inne plus några i baren, och 100 platser ute är planen.