En meny som smakar fågel

Browallshof hotell och matsal heter numera etablissemanget på hörnet, där man tidigare slank in hos Clas på hörnet. Namnbytet är förstås ännu en hälsning till krögaren Clas Browall som öppnade restaurang här på 1700-talet. Gourmé och Gourmand stiger in i matsalen. Lite murrig, konstaterar de.

Menyn är inte omfattande, servitören förklarar dessutom att menyn är ny sedan dagen innan.

– Ny meny, knorrar Gourmé, när servitören gett sig iväg. Då kanske de inte har lärt sig att sätta sprätt på smakerna.

Men när de ögnar igenom vad som finns lutar de sig framåt av förväntan. Där finns klassiska förrätter med lite nytänk, så som råraka med kalixlöjrom och rödlök – och där crème fraîche har bytts ut till smetana (245 kronor). ­Eller laxtartar med wasabikräm och fänkålssallad (165 kronor). En förrätt som sticker ut är trio på fågel (194 kronor), där rökt anka, tuppleverterrine och anklår samsas på en tallrik.

Valet är enkelt. Gourmé går på fåglarna, Gourmand tar rårakan.

– Verkligen bra komponerat utan att bli för mycket fågel, konstaterar Gourmé.

– Rårakan var rejäl. Lite bränd i kanten men övervägande bra, säger Gourmand.

De hör från bordet bredvid att laxtartaren var perfekt. Däremot får paprikasoppan (135 kronor) som serverades med getostkräm och västerbottenost lite kritik från de amerikanska gästerna.

– Den var god, men vad är det för ost? Det smakar som grönmögel, säger en av dem och rynkar på näsan.

De inser att de är de enda gästerna som kommer från Stockholm, övriga verkar vara turister.

– Det bådar inte gott att vi är de enda från stan här, muttrar Gourmé.

Varmrätterna består av fem alternativ, men samtliga låter förföriskt goda. Här finns torsk med grönärts- och basilikakräm med rödbetshollandaise (255 kronor), lammkotletter med rotsellerikräm och potatisgratäng (285 kronor) och svampravioli med smörstekt svamp.

– De verkar gilla att ta i ordentligt. Svamp på svamp. Eller fågel på fågel. Men det fungerar ju, säger Gourmand.

Gourmé väljer den rätt som fascinerar honom mest, samtidigt som finns en viss rädsla för att den ska serveras på ett groteskt sätt. Grillat högrevshjärta med gratinerat märgben med jordärts-kockskräm och rödvinssås (285 kronor) kommer in på bordet. Första tuggan smälter i munnen – och det gör Gourmé också.

Även Gourmands lamm lever upp till förväntningarna. Mycket mat och mycket smak, suckar Gourmand nöjt.

Restaurangen är hela tiden stilla och intim. När Gourmé besöker toaletterna vill han inte gå därifrån. De är vackra, med lite guld i kaklet, och dessutom guldklädd toalettborste.

Men efterrätterna lockar och temat med liknande smaker i en rätt återkommer, som i chokladpastej med mjölkchokladglass, chokladkräm och chokladflarn (115 kronor). Och på det lite riven vit choklad, visar det sig när efterrättens ställs ner framför Gourmé.

– Himmelskt gott. Otroligt att det inte blir för mustigt med all choklad.

Gourmand testar getmjölkskaka med svarta vinbär (125 kronor). Även han blir nöjd.

De bägge herrarna lämnar restaurangen, lite rundare om magen och med goda smaker på tungan.

Fakta
Fakta

Namn:

Fakta

Browallshof hotell & matsal.

Adress:

Fakta

Kök: Klassiskt med finess.

Miljö: Mysigt och mörkt.

Vegetariskt: Ett alternativ vardera på förrätt och varmrätt.

Pris: Varmrätter 185–285 kronor.