Min lokala hjälte

Centraleuropeiskt med en air av Texas

Från fransk bistro med ambitioner till centraleuropeisk ölhall med rejäl mat och en air av Texas. Sedan Rebublik klappade igen har de anrika lokalerna på Tulegatan 17, där LM Ericsson startade sitt företag på 1880-talet, återigen bytt skepnad.

Krögarna på nyöppnade Sue Ellen, systerrestaurang till Cliff Barnes på Nortullsgatan, hämtar det mesta av inspirationen från en annan del av kontinenten. Även om man hittar franskklingande element som moules frites och bouillabaisse ligger tyngdpunkten på menyn längre österut – av de fem stående rätterna är fyra olika varianter på schnitzel. Sue Ellens eget arv representeras pliktskyldigt av en Texas chili och en chiliburgare dedikerad till hennes forna älskare Cliff.

Gourmand börjar dock med en klassiker av det gränsöverskridande slaget: löjrom (170 kronor). Sue Ellens variant av de salta små äggen kommer med en bit rösti som behåller både spänst och frasighet även efter att den blivit rikligt garnerad med härligt fet smetana.

– Ett briljant drag, summerar Gourmand.

Framför Gourmé landar en halv råbiff (120 kronor). Tillbehören är det inget fel på, men dessvärre är köttet inte av den kvalitet som är nödvändig för en enkel rätt som bygger på fina råvaror.

– Köttet är smetigt, och dess­utom är det fibertrådar lite här och där, suckar Gourmé besviket.

Betydligt bättre är manchegopajen med gulbetor, svamp och havtornsvinaigrette (95 kronor). Skalet är frasigt, äggstanningen krämig med fyllig sälta från osten och primörerna är spänstiga och lagom ljumma.

Gourmés humör stiger dock när varmrätterna kommer.

Sue Ellens stoutmarinerade tjälknöl av älg (185 kronor) träffar mitt i prick; de tunna, viltdoftande skivorna gifter sig exemplariskt med rårörda lingon och den distinkta kantarellsåsen. Rätten kompletteras av jordärtskockspuré och krispiga mandelpotatischips.

Vid det här laget har även Gourmand hunnit äta sig rejält mätt. Schweinhaxen (175 kronor) är inte bara en väldigt stor portion mat, den är dessutom fantastiskt god. Det bayerska fläsklägget – med knaprig svål och mört kött – är öst med en sky gjord av dijon och honung och serveras med surkål och en örtdoftande bröd- och parmesanknödel.

– Om jag får en hjärtinfarkt nu dör jag i alla fall lycklig, säger Gourmand.

Den sydfranska fisksoppan á la bouillabaisse (175 kronor) är betydligt lättare, även om den kommer med aioli och drypande vitlöksbröd. Buljongen är het och anisdoftande och fisken perfekt.

Trots mättnaden efter fläsk­lägget ger sig Gourmand på en tjock belgisk våffla (60 kronor) till efterrätt. Både vaniljglassen och den mörka chokladsåsen smakar hemlagat, och i sin enkelhet är det en riktigt god efterrätt.

Ännu bättre är dock Sue Ellens päronstrudel (60 kronor). Under det tunna skalet hittar Gourmé en härlig blandning av päron, aprikoser, mandel och pistagenötter som han vällustigt slukar med både vaniljglass och vispgrädde.

Fakta

SUE ELLEN

Kök: Centraleuropeisk med en air av Texas. Stora portioner. Miljö: Gemytligt och after work-vänligt i stor matsal med gott om plats. Pris: Huvudrätter 145–260 kronor.