Charmig men slarvig kvarterskrog

Sommaren drar sin sista suck över Hornsbergs strand där yogaklasser och kanotpaddlare suger det sista ur kvällssolen. Ryktet om en kvarterskrog i nya stadsdelen Lindhagen, Kungsholmens eget Hammarby sjöstad, har fått herrarna att stämma träff på Kung Alberts fullbelamrade uteservering.

– Det känns faktiskt som ett stammishak, bra jobbat efter att ha haft öppet i ett halvår, säger Gourmé och låter blicken vandra från en familjemiddag, via en dejt till en rödnäst herre i baren – och alla tycks vara tjenis med personalen.

Gourmand grundar stadigt med en charktallrik (149 kronor). Ett instagramvänligt bräde korvar och lufttorkad skinka gör strax entré, men den efterlängtade köttorgien uteblir.

– Det här hade jag på frukostmackan i morse, säger Gourmand syrligt och petar i det hårt packade pålägget. Den hejdlöst sockrade rödlöken gör inte saken bättre.

Gourmé är desto nöjdare med sin skagenbakelse med kalixlöjrom (145 kronor), som är en decimeterhög fröjd från havet med en rejäl näve räkor.

Kung Albert vill enligt hemsidan vara en ”udda kvarterskrog” och lyckas – delvis. Det är bullrigt, hemsnickrat och hemtrevligt, som sig bör på en stammiskrog. På en griffeltavla presenteras dagens rätter och barnen äter pannkakor på mormorsporslin.

Ändå har herrarna svårt att få grepp om Kung Albert.

– Det som är mest udda för en kvarterskrog är enligt mig de höga priserna på menyn, muttrar Gourmand.

Han har valt den billigaste köttbiten från kolgrillen, flapsteak, med portabellosvamp och parmesankräm (255 kronor). Köttet serveras snedskuret – och bildar ett blodbad på tallriken.

– Det är en dödssynd att skära upp köttet så, det måste få vila före servering! utbrister Gourmand förfärat.

De vitlöksfrästa svamparna är ljuvligt spänstiga och en, om än klen, tröst.

Paradrätten Kung Alberts planka (295 kronor) är knubbiga, fina oxfilémedaljonger med pomme du chesse. Här har den franska potatisklassikern översatts till en mjölig, osaltad muskotbomb. En bukett späd sparris inlindad i krispigt bacon ger anrättningen i sin helhet godkänt.

De flesta rätter på Kung Albert är just så: ätbara, men knappast några kulinariska höjdare. Misstagen är flera. Den vänliga men stressade servitören glömmer att fråga hur herrarna vill ha köttet tillagat. Sås och grönsaker går i repris till såväl kött som fågel och känns snabbt uttjatade.

Lamporna släcks ned i husbåtarna vid Pampas marina på andra sidan sjön. Gourmé sveper en filt om sig och smakar på sin fläderblomssorbet (115 kronor). Den serveras med iskall cava och syrliga äppelbitar, friskt och somrigt.

Gourmand pickar hål på sin crème brûlée (125 kronor). Len vanilj och stenhårt motstånd från en fin bit kanelknäck får honom att ta ett beslut som förvånar både hans gom, plånbok och bordssällskap.

– Vi återvänder hit om ett år. I bästa fall är slarvet i service och kök just slarv och inte okunskap. Om Kung Albert ska förtjäna sina stammisar måste de skärpa sig och anpassa priset efter smaken, säger han.

Det är en dödssynd att skära upp köttet så, det måste få vila före servering.

Fakta

Kung Albert

Kök: Klassiskt, svenskt och köttigt.

Miljö: Familjärt och mysigt med loppismöbler och udda porslin.

Pris: Varmrätter 225–325 kronor.

Fakta

Foto: Mikael Andersson