Dags för uppryckning vid Medis

U tanför restaurang Orkidé finns en inglasad affisch som säger att den vann det europeiska priset Asian curry förra året för bästa thairestaurang i Sverige.

Gourmand och Gourmé funderar på det medan de smiter in från det blåsiga torget.

Därinne möter en varm och ombonad miljö. De hamnar till vid ett bord för två i en hörna.

Menyn är enkel med förrätter, varmrätter, à la carte och efterrätter.

– Jag har frusit så mycket hela dagen så nu vill jag ha en het soppa till förrätt, säger Gourmand och väljer mellan räk- och kycklingvarianten.

Han faller för den första, Thom yam goong (78 kr), med chili, lime och kokosmjölk. Tre stjärnor anger hettan. Gourmand blir nöjd.

– Det här är precis vad jag behöver. En hög, stark och balanserad smak. Blir varm i hela kroppen nu.

Kycklingvarianten Tom kah gai (68 kr) håller också måttet med sin gröna curry. Möjligen skulle man önska lite mindre kycklingbitar.

Gourmé väljer friterade räkor Goong chop paeng thod (78 kr), vilket han snart ångrar.

– För mycket deg och olja här. Räkorna har ingen riktig spänst. Från frysen till frityrpannan förmodligen, säger han besviket.

Lamm eller gambas, funderar Gourmand. Han vet vad han borde välja för jordens skull men han vet också vad han är mest sugen på. Till sist segrar samvetet och på bordet framför honom hamnar Phea yang Orkidé style (225 kr). En rätt som är en fröjd för ögat. Bitar av grillat lamm på en blank brun sjö av ”Orkidés hovmästarsås”.

– Mycket mat, säger han nöjt och hugger in på köttet. Hyfsat gott men det kunde ha varit mer mört och smakrikt.

Bristen på smak har lammköttet tyvärr gemensamt med biffköttet i biffsalladen Yam nuea (78 kr) och kycklingen i woken Pad prik king (138 kr).

– Har det varit fryst innan eller saknas kryddningen, undrar Gourmé besviket. Dessutom är den såsen för mycket. Den tar över allt med sin skarpa worcestershireaktiga smak.

Servitrisen är vänlig men lite disträ och vännerna tror att hon har lite för mycket att göra. Medan de väntar på desserter och kaffe konstaterar de att det är Orkidé har behaglig inredning, lite som en lounge, och de undrar hur restaurangen har fått till de tjusiga tygerna i taket.

– Ska det kanske se ut som en slags brun orkidé, undrar Gourmand.

Pannacottan (75 kr) som Gourmand fiskar upp med skeden har en fin smak av vanilj och grädde. Nästan lite ostig i smaken, vilket han gillar. Men den utlovade hallonsåsen är en kula hallonsorbet som ligger ovanpå och det är inte lyckat alls. Gourmé har valt en mangosorbet Ai tim mango (75 kr), som är infryst i ett halvt mangoskal.

– Alldeles okej, tycker han.

Ute på torget igen är männen inte alldeles nöjda med kvällen.

– Det känns som om de lever på gamla meriter, säger Gourmé. Dags för en uppryckning om de vill få fler utmärkelser.

Det är en behaglig inredning, lite som en lounge. De undrar hur man fått till de tjusiga tygerna i taket.

Fakta

Orkidé

Kök: Thailändskt kök.

Miljö: Mysig, lite loungeaktig miljö. Passar bra för tête-à-têter.

Pris: Varmrätter 128–225 kronor.

Fakta

Foto: Carlos Montecinos