Delikat och urbant även i Sickla

Det är som att Lützens dimma lagt sig över Urban deli i Sickla, filialen till den populära krogen vid Nytorget.

Sickla har satsat på kolgrill men tyvärr inte fått en ventilationsanläggning som klarar av oset.

– Det här är inte kul, jag får rinniga ögon, klagar Gourmé när han famlar sig fram till sitt bord.

Bortsett från stekoset är det lika trevligt i Sickla som vid Nytorget. Även här är det härligt stimmigt och gästerna sitter intill en delikates­saffär med den stora disken som lockande blickfång.

Hängmörat kött hänger från krokar bakom kylskåpsdörrar i glas.

Stora västkusthumrar tronar på is och längst fram står burkar på rad med den fina anklevermousse som går att få som förrätt (95 kronor) och då kommer med lagom söt fikonmarmelad och luftig brioche, så perfekt till den lena anklevern.

Från charkdisken bärs den ena charkplattan efter den andra ut (135 kronor för en person, 490 för fyra), stora skärbrädor av trä med berg av korvar, skinkor, röror, oliver, kapris. Med bröd till blir det nog för en mindre måltid.

Tomatsalladen (85 kronor) skivas av tomater från grönsaksdisk­en. Den äts förslagsvis med en tallrik buffelmozzarella (120 kronor), en färsk och mjuk ost som smälter i gommen med olivolja och en tomatbit.

Den som bara vill ha det bästa beställer in Iberico puro de belotta, 40 gram av riktigt fin spansk pata negraskinka från grisar som ätit sig mätta på ekollon (145 kronor).

– Sött och salt på samma gång. Jag kunde leva på det här, säger Gourmé och suckar vällustigt.

Från kolgrillen testar Gourmand cheeseburgaren (195 kronor) och blir både nöjd och mätt på burgaren mald av hängmörad högrev och med den bästa pommes frites han ätit.

Skalen är kvar, och potatisen är både krispig och mjuk i sitt nyfriterade tillstånd.

Till burgaren dricker han en chokladshake (55 kronor).

– Tänk O’boy upphöjt till 10. Så förbaskat goood.

Att Urban deli har bra köttleverantör märks på flanksteken (235 kronor), 200 gram rosagrillat och mycket mört kött med tät rödvinssky, oxmärg och en rejäl bytta pommes frites.

Urban delis korv (195 kronor) byter skepnad då och då, senaste varianten smakar fänkål och kommer med korvbröd och toppas med löjromssås och kantareller. Till korven hör samma goda pommes frites och ranchdressing som till burgaren.

– Lite märkligt med löjrom till korv, tycker Gourmé.

Sicklas efterrätter är barnsligt goda. Som chokladbavaroise (95 kronor) med inkokta päronbitar, grädde och mintchokladsås.

Det smakar som en finare variant av 70-talets aftereightpäron i ugn.

Rocky road (105 kronor) är chokladglass i högt glas varvad med marshmallows, jordnötter och dulche de leche, alltså kolasås.

– Det är lite Urban delis signum: Inget finlir, men bra råvaror och förbaskat gott.

Det är lite Urban delis signum: Inget finlir, men bra rå­varar och förbaskat gott.

Fakta

Urban deli Sickla

Kök: Här är råvarorna höjdpunkten.

Miljö: Osigt men trevligt där gästerna sitter i delikatessbutik.

Pris: Smårätter från 95 kronor till skaldjursplatå för 535 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström