Dramaten öppnar en ny restaurang – i månaden

Dramaten öppnar ny restaurang – varje månad.
Dramaten satsar på ett nytt koncept och öppnar en ny restaurang – varje månad. Med rekvisita från teaterns stora förråd.
Från 30-talets Shanghai – till skogarna i Timrå. I december möter besökarna på Dramaten det senaste av teaterns nya matkoncept.
– Det kommer att vara ett alternativ till alternativet och förhoppningsvis en liten oas där man kan komma ifrån julen, säger Markus Ahlm.

Ett sätt att få teatern att växa utanför scenerna och att ge Dramatenhuset mer liv. Restaurangen NeonDämon skapades i och med teaterns Bergmanfestival och grundtanken var att kunna erbjuda besökare en liten bit mat i bästa Bergman-anda.

Konceptet blev en succé och tanken om någon form av egen restaurang började spira.

– Vårt förslag är att förvandla NeonDämon till Dramatens mat-scen och låta olika ”uppsättningar” få gästspela där. En föränderlig repertoar precis som det är på den övriga teatern, säger Markus Ahlm som tillsammans med Anna Högkil ligger bakom konceptet.

Bygger på teaterns rekvisita

Första ”uppsättning” efter Bergman blev en tidsresa tillbaka till 1930-talets Shanghai. Och grundtanken är att konceptet ska kunna byggas från Dramatens kostym- och rekvisitaförråd.

– Jag hade en dröm om att göra en jazzklubb, men kände att vi inte kunde göra en i klassisk New York-stil. Det hade varit att jobba mot lokalen helt enkelt. Men sedan kom tanken om Shanghai. Staden var på 30-talet en smältdegel av olika kulturer och det märktes av i maten. Jag kan säga att vår tappning av ”Shanghiglander Duck” är otrolig, säger Markus.

Förutsättningarna för att driva restaurang bakom biljettluckan i teaterns lobby är dock inte de bästa. Därför måste gästspelen väljas med stor omsorg. Enligt Markus är det viktigt att restaurangen aldrig ska behöva skämmas för att de inte serverar en full meny.

Från Shanghai-jazz till jaktslott

Men Shanghai Thirty är snart historia (serverar fram till 27 november) och snart är det en ny ”uppsättning”. I december kommer besökarna istället att kliva in i ett jaktslott från slutet av 1800-talet och restaurangen tar namnet ”Skvader”.

– Tanken och grundingrediensen har ju varit att använda sig av Dramatens rekvisita och vid något tillfälle sa de att de hade väldigt mycket djur. Vi tänkte att just detta var något vi kunde använda som ett alternativ till jul.

Markus berättar att ”uppsättningen” är i sin linda och att menyn och rekvisitan inte är fastställd än. Men en sak är säkert: det kommer inte att vara något julbetonat.

– Absolut ingen julmat. Det här är alternativet till alternativen – för alla de som är utleda på bara tanken på julbord.

Men vilken mat kommer då erbjudas?

– Vi vill inte avslöja för mycket, men det är ingen hemlighet att när man gör recept så använder man olika ingredienser – och skvadern är ju hälften hare hälften tjäder. Det kanske är en spännande kombination?

En ny restaurang varannan månad

Restaurangen Skvader kommer att gästspela bakom biljettluckan 1-30 december och ha öppet i samband med teaterföreställningar. Men förhoppningarna är att det i vår ska komma nya andra föreställningar.

– Den långsiktiga planen är att det ska gå att hitta fler spännande samarbeten. Och visst är det kittlande med tanken att kunna ha en helkväll på Dramaten. Först en fördrink, sedan titta på en pjäs följt av en middag. Att publiken får stanna kvar i teaterns värld på något vis. I dagsläget är vi begränsade av att vi mer eller mindre bara har en ugn och en fläkt. Får vi ett riktigt kök så blir spelplanen oändligt. Det finns ofantligt mycket potential i huset och drömmen vore att få ha en ny ”uppsättning” varannan månad. Intresset verkar finnas eftersom vi redan har folk som bokar i blindo.

Vill du testa ett annat alternativt julbord – kolla in konceptet ”Dirty Christmas”

Missa inte heller Allt om Stockholms sponsrade julbordsguide.

Av: Felix Björklund, Allt om Stockholm

FAKTA: LEGENDARISKT PÅHITTAT DJUR

skvaderHåkan Dahlmark var flottningsinspektor på Lövudden vid Indalsälvens mynning och dessutom en känd jägare. Han berättade gärna jakthistorier i glada vänners sällskap på Hotell Knaust i Sundsvall.

En av historierna handlade om en bevingad hare som han sa sig ha skjutit under en jakt i Lunde skog utanför Timrå 1874. Han kallade djuret en ”skvader”.

1907 fick Dahlmark en tavla föreställande denna ”skvader” i födelsedagspresent av sin hushållerska Lova Lindahl. Den hade målats av hennes systerson Halvar Frisendahl med hjälp av en hare och en tjäder som hon inköpt på Stora torget.

Strax före sin död 1912 donerade Dahlmark tavlan till Medelpads Fornminnesförening, vars nytillträdde intendent Carl Erik Hammarberg fick idén att skapa en uppstoppad version av fantasidjuret. När han på en utställning i Örnsköldsvik 1916 lärde känna konservatorn Rudolf Granberg från Granloholm berättade han sin idé, och 1918 kunde Granberg överlämna den uppstoppade skvadern, som sedan dess varit utställd på Fornminnesföreningens friluftsmuseum på Norra Berget i Sundsvall.

Ytterligare exemplar finns på Biologiska museet på Djurgården i Stockholm och i Herrföreningen Skvaderns ägo på Norrlands nation i Uppsala.