Eleganta rätter – men för söta

Från Helsingfors har det just landat ett tillskott bland stans asiatiska krogar. Där har mammarestaurangen med samma namn funnits sedan 2009 och gjort stor succé.

Nu finns Farang alltså på Tulegatan och herrarna är förstås nyfikna. Krogen ligger i en gammal fabriksbyggnad, omgjord till stor och elegant matsal med dunkel belysning. Här aväter de under några kvällar både avsmakningsmeny och à la carte-rätter.

I menyn sukhothai (nio små rätter för 725 kronor) inleds måltiden med en grönmussla i kokos- och currysås med thaibasilika. Därtill algkaviar och rostade kokosspån. Musslan ligger i sitt skal och slukas som ett ostron.

– Gott och vackert presenterat, tycker Gourmé.

De vackra uppläggningarna visar sig vara en av Farangs styrkor. Liksom den väloljade servicen. Rätterna avlöser varandra med lagom mellanrum. Skålarna med fluffigt jasminris byts ständigt ut. Personalen har inte delat upp borden mellan sig i stationer, utan bär i stället fram den mat som står på tur.

Gris satay är ett mört och saftigt revbensspjäll med tjock svål som man tar i handen. Den ligger i en söt och crunchig jordnötssås som också den fått tillsats av kokosgrädde. Vilket är lite av problemet med Farang. För även om rätterna bygger på både kött, skaldjur och fisk kläs de alltför ofta i samma smakdräkt: en alltför palmsockersötad grön- eller rödcurry med tillsats av kokosgrädde.

– Och det är ju gott, men Sydostasien har ju en hel del annat på sin smakpalett, säger Gourmand.

Uppfriskande inslag i menyn är därför en parfymdoftande sallad på bananblomma och en silkeslen friterad tofu med asiatisk vattenkrasse, morning glory. För det är annars ganska tunnsått med grönsaker på Farang, vilket också det känns lite enahanda.

Väljer man från à la carte-menyn blir variationen något större. Gös- och laxsashimi (210 kronor) är fyra små högar rå, tunt skivad fisk som doppas i en lite för söt dressing. Särskilt laxen är ljuvligt färsk och mjäll.

Grillad thai aubergine (235 kronor) är en liten umamibomb med ångade strimlor av aubergine och asiatiska svampar – sorten anges inte i menyn – i alltför söt sås. Gourmé gillar att rätten har lite slemmig konsistens, något som uppskattas bland asiater.

Samma namnlösa svampar dyker upp i kalvkind Sermeban (275 kronor) med mört, men inte himmelskt kött i en brunmurrig buljong som kunde ha mer smak av färsk thaibasililka. Friskt med färska böngroddar till.

Några riktiga fullträffar får köket in med desserterna. Äter man menyn kan man få ljuvlig mango- och mandarinsorbet med vaniljsmakande vitchokladkräm. Smaklökarna jublar av att få friskare smaker och av den klassiska krocken mellan syra och sötma.

Ho Chi Minh xoco (135 kronor från à la carten) är likaledes en fantastisk chokladkolakaka med sälta, krämigt inre men hård botten och myntaglass.

– Gott, säger Gourmé. Men nästa gång vi äter asiatiskt går jag gärna till ett ställe med mindre elegant inredning men djärvare smaksättning av maten.

Även om rätterna bygger på både kött, skaldjur och fisk kläs de alltför ofta i samma smakdräkt.

Fakta

Farang

Kök: Sydostasiatiska smaker med stundom nordiska råvaror.

Miljö: Stor hangarliknande matsal i gammal fabrik.

Pris: Menyn bygger på att man delar på flera rätter, finns från 255 till 475 kronor.

Fakta

Foto: