En fröken som lyfter Sveavägen

Sommaren har slagit till. Då passar herrarna Gourmé och Gourmand på att besöka nyöppnade Miss Clara som sedan april i år gett Sveavägen ett rejält lyft när det kommer till kulinariska smakupplevelser. Här har kebab, plankstek och en stor stark för 29 spänn länge varit dragplåstret, men nu kan även finsmakarna få sitt.

Miss Clara är den senaste i raden av Nobiskoncernens samtida lyxhotell med en restaurang som håller hög klass. Hit hittar såväl turister som modefolk och allmänt vanliga stockholmare.

Herrarna slår sig ner i läderbeklädda caféstolar i klassisk Thonet-design och tar sig en titt på menyn.

Svenska klassiker som räkcocktail (149 kronor) möter koreansk råbiff (129 kronor).

Den verkliga vinnaren är cheviche på tonfisk med vattenmelon, koriander och apelsin (149 kronor). Hettan är exakt perfekt. Syran är hög men balanseras av apelsinen och vattenmelonen som skänker sötma åt rätten.

– Min skapare vad gott, säger Gourmé och får ståhår på armarna.

Dyrast på menyn är steak diane, gotländsk ryggbiff med champinjon och konjaksgräddsås (329 kronor). Det serveras god ugnsstekt potatis till.

– Men såsen? Klassisk, men jag förstår den inte, säger Gourmand.

Och köttet, som beställdes som medium rare, är något överstekt.

Gotlandslammkarré, med bringa, färsk vitlökskompott serverad med farrorisotto (ett slags vete) och spenat (279 kronor) är däremot fruktansvärt fint tillagad. Köttet som kommer in i en skuren rulle av bringa fylld med vitlökskompotten är otroligt mört. Ovanpå ligger två små karréracks som är ytterst väl hanterade.

En vinnare på menyn är även ungsbakad torsk (295 kronor). Den kommer in med en fänkålspuré, rostade tomater och kapris. Kombon är klockren.

Dagens rätt visar sig vara porchetta (219 kronor). Den serveras som en rulle med ungsrostad potatis. Gourmé finner den för torr. Gourmand smäller i sig fläsket som att det inte fanns någon morgondag.

Till dessert beställer Gourmé en hallonsufflé (119 kronor) med vaniljglass och hallonsås. I den perfekta skapelsen döljer sig en lakritsgrotta. Den är som en dröm, kung av desserter.

Gourmand tar in rabarber- och kardemummapaj med vaniljsås (95 kronor).

– För mycket kardemumma för min smak och för tunn sås, blir utlåtandet.

Gourmé svarar inte. Han är hypnotiserad av sin sufflé.

Herrarna har fått mathybris och tar in en dammsugare (49 kronor) och en passionsfruktspaj (49 kronor) från dessertvagnen som susar förbi.

– Dammsugaren är som en ganache på choklad med en gnutta mint täckt av mörk choklad och grön marsipan. Genialiskt!

Passionsfruktpajen går inte heller av för hackor. Passionscurden är vällagad och placerad i ett ytterst hembakt skal.

– Oh my god, stånkar Gourmand när han pressar i sig godsakerna. Desserterna på Miss Clara överträffar varandra.

Dammsugaren är som en ganache på choklad med en gnutta mint täckt av mörk choklad och grön marsipan.

Fakta

Miss Clara

Kök: Klassiskt svenskt med internationella influenser.

Miljö: Stilrent med trevlig servis, vacker interiör och bra musik.

Pris: Varmrätter 189-329 kronor.

Fakta

Foto: Ulrika Lind