En japansk vår väntar i Vasastan

”Vi ligger lite efter på snabbmatsfronten i Stockholm, jämfört med andra stora städer. Men det börjar ändras och det gillar jag”, säger Partrik Makoto Simon som är på väg att öppna stans första renodlade bentoställe.
”Vi ligger lite efter på snabbmatsfronten i Stockholm, jämfört med andra stora städer. Men det börjar ändras och det gillar jag”, säger Partrik Makoto Simon som är på väg att öppna stans första renodlade bentoställe.
Peter Eneroth och Jonas Lindgren öppnar tillsammans nudelstället Totemo Ramen.
Peter Eneroth och Jonas Lindgren öppnar tillsammans nudelstället Totemo Ramen.
Våren i Vastastan handlar om japansk snabbmat. Två nya ställen vill fylla det goda snabbmatshålet i stan. "Man är ju rätt trött på kebab- och hälsotallrikar", säger Patrik Makoto Simon.

Strax öppnar Stockholms första renodlade bentorestaurang. I sann japansk snabbmatsanda lovar ägaren Patrik Makoto Simon att ingen ska behöva vänta mer än max två minuter på sin mat. I snitt ska det ta trettio sekunder.

– Japaner är grymma på snabbmat, och jag vill visa Stockholm hur mycket japansk mat det finns att upptäcka, säger Patrik när vi träffar honom i hans nya lokal högt upp på Drottninggatan.

Här ska maten serveras i lådor. Ris, nudlar, proteiner och grönsaker som du kan äta snabbt på plats eller ta med hem.

Inspirationen hämtar han från sin egen japanska bakgrund men också av singelstaden Stockholm.

– Det finns så många, jag själv inkluderad, som är singlar. Frågan är då var man ska käka efter jobbet? Man är ju rätt trött på thai, kebab och hälsotallrikar. Att äta en färdigrätt framför tv:n är inte heller särskilt sexigt.

Istället hoppas han att folk ska hänga på Bento, helst varje dag för att käka, ta en öl. Kanske träffa andra .

– Att äta ute ska vara lika naturligt som att äta hemma, säger han.

Fler som slår ett slag för den japanska snabbmaten är Totemo Ramen. Nudelsoppsstället på S:t Eriksgatan satsar på att öppna i mitten av april. Ett hål i väggen där matsal, kök och bar ryms på 30 kvadrat.

– Det är en gammal dröm jag har. Jag har länge varit förtjust i asiatiska soppor i allmänhet, och i ramen i synnerhet, säger en av initiativtagarna Peter Eneroth som öppnar stället tillsammans med Jonas Lindgren.

Att det öppnat flera andra ramenställen i stan de senaste månaderna är inget de oroar sig för.

– Det är bara roligt.

Fakta

Nudlar och supersnabbt käk i låda

Japan tar över: Först får Sushi Sho på Upplands­gatan en Michelinstjärna och nu öppnar två japanska ställen inom kort.

Makoto: bentoställe som på japanska betyder ungefär­ sann eller äkta, öppnar i början av april på Drottninggatan 108.

Totemo: ramenrestaurang som öppnar under andra halvan av april på S:t Eriksgatan 70.

Och för den otålige: Har du bråttom till nudlarna ­så ligger bland annat den klassiska ramenrestauragen ­Ki-Mama också i Vasastan, på Birger Jarlsgatan 93.