En lyxig asiat som ligger rätt i tiden

Krogen vill nog kanske inte kallas lyxasiat, men det är vad den är. På nyöppnade Eat (European Asian Taste) i Mood-gallerian möter klassiker från den europeiska bistron den kinesiska kokkonsten och en annorlunda upplevelse väntar den hungrige besökaren.

Henrik Norberg, som ligger bakom välrenommerade restaurangerna Lux och B.A.R, ger sig nu in i lyxasiatkriget med sju etablerade kockar från Kina.

– Smaskens, säger Gourmand när han öppnar den något röriga och svårlästa menyn.

När han väl knäckt koden uppenbarar sig delikatess efter delikatess. Här finns dumplings i alla dess former. Här finns vårrullar, soppor och nudlar. Här finns också lyxiga skaldjur, köttiga bitar och en fantastisk pekinganka. Här finns också bread and butter pudding som enligt en riktig engelsman ska vara otroligt god.

Antingen väljer man en hel färdigkomponerad meny, med kravet att man måste vara minst två som delar, eller så väljer man rätterna var och en för sig.

Herrarna väljer mellan peking lucky duck (545 kronor) och spicy sichuan (465 kronor). Den första har fördelen att man får en smakbit av pekinganka som i normala fall kostar 700 kronor, den tillsammans med Pekingsoppan utgör höjdpunkterna i menyn, men valet faller på sichuan- menyn. Och det ska visa sig vara ett bättre val.

Hettan från provinsen som givit pepparn sitt namn är trots sin förmåga att bränna till i munhålan inte släkt med vare sig chili eller vanlig peppar – utan i stället med citrusfrukterna.

Först ut är två olika dim sum – med stekt anka, sichuanpeppar och chili samt med sichuan­grillade revbensspjäll och chilisås (6 för 115 kronor).

Ankbollarna är fluffiga, rejäla och ganska degiga, men smakar fint med rostad chili och en dipp på syrade grönsaker. Bitarna som är fyllda med revbensspjäll är krispiga och snäppet bättre.

På tur är het ankbuljong med vetenudlar, broccoli och ankbröst med lök och rostad sesam (110/190 kronor som halv/hel-rätt). Buljongen är lagom salt och tydlig i smaken och ankbitarna är väl tillagade med sichuanpeppar, chili och koriander.

– Mycket gott, säger Gourmé och fiskar upp de sista slippriga nudlarna från soppskålen som herrarna delar.

De längtar efter mer och snart kommer en varsin sichuan­chilistekt jumboräka in (130 kronor för fyra).

– Se upp för att bita i pepparn, säger servitören som smugit sig in mellan borden.

I allmänhet är serveringspersonalen väldigt trevlig och för det mesta väldigt kunnig, men några skulle behöva slipas.

Torsk med groddar, salladslök, chiliolja och chili serveras (190 kronor). Torsken är perfekt och rätten felfri. Dock börjar sichuanpeppartemat bli aningen enformigt.

Wok med lammrostbiff, sichuanpeppar, stjälkspenat, kinakål och vitlök blir paradrätten (225 kronor). Herrarna inser varför.

– Lammet är himmelskt, säger Gourmé. Mört, lagom rosa och med perfekt sötma.

Det absolut sista som kommer in är en kula mango- och limesorbet (65 kronor). Det blir en iskall avslutning på en kryddstark middag.

– Jag går gärna hit snart igen, säger Gourmand och sänker skeden i guldgul svalkande fräschör.

Fakta

EAT (EUROPEAN ASIAN TASTE)

Kök: Asiatiskt blandat med europeiskt. Miljö: Mysig, avslappnad inredning. Lång bar man kan välja att sitta och äta vid. Lite trångt mellan borden i restaurangen. Pris: Varmrätter 155–475. Menyer 465–585 kronor.

Fakta

Foto: carlos montecinos