En match är bästa kryddan

En bit mat och en spännande match. Vad kan man mer begära? Gourmé och Gourmand är sugna på att kolla Premier League och beger sig till sportbaren som ligger vid Mariatorget. Eller Hornsgatan. Restaurangen har ingång från båda hållen.

– Engelsk fotboll, då blir det fish n’ chips, säger Gourmé innan han ens tittat i menyn. Och visst, det finns. Kostar 155 kronor och serveras med pommes frites, remouladsdås, kapris, rödlök och en ruccolasallad. Men först förrätt.

Gourmand slår till på en minipizza (75 kronor) och blir förtjust. En fräsch pizza på planka, med pinjenötter, mozzarella, ruccolasallad och parmesan.

Kamraten har beställt Main hummer (165 kronor), hummerröra med pepparrot, dill, silverlök och majonnäs på rostat surdegsbröd. Röran är tät och smakrik, dock kan han inte identifiera någon pepparrot. Och han tycker inte att surdegsbröd passar till lyxsmaker som hummer, den behöver ett mer subtilt ackompanjemang.

Restaurangen är stor, formad som ett L med två barer, varav en riktigt lång. Vid den hängde det hippa söder på Café Tivoli-tiden, när långa bardiskar var en nyhet.

Nu är det mer fart framför tv-skärmarna, som dock är rätt diskreta för att vara en sportbar. De skotskrutiga väggarna och rustika båsen som man kan sitta i bidrar till anglofil stämning i lokalen.

Efter lång väntan kommer varmrätten. Gourmés fisk är en gigantisk bit torsk, brutalt panerad och friterad och med pommes frites i en separat burk. Allt serverat på planka.

– Hur ska man äta det här, det får ju inte plats på plankan!

Inget fel på torsken och fritesen. Men det är liksom för mycket av samma sak och smak. Han lämnar halva torsken oäten.

Gourmand är mer nöjd. Han äter hjortytterfilé med gotländsk tryffel, enbärssky, jordärtskockspuré och smörslungade morötter (269 kronor). Filén är något överstekt, men ändå saftig och fin vilket kan vara svårt att få till med vilt.

– Inte trodde jag de serverade sådant här på en sportbar! triumferar han.

Men jodå, och här finns även clamchowder för 190 kronor och rödvinsbrässerad oxkind för 185 kronor. Och den som vill ha hamburgare blir inte besviken, här serveras flera olika sorter och även en vegetarisk med halloumi och creme cheese (145 kronor).

Efterrättsmenyn är inte omfattande. Glassbomben är slut (men de är så mätta att den ändå inte hade varit aktuell) men Gourmand kan inte motstå chokladfondant med vaniljglass (85 kronor).

Den har hårt skal och rinnigt innanmäte som sig bör, men med den söta glassen till blir det lite ensidigt. Rätten hade vunnit på något syrligt till, mer än en pliktskyldig physalis, tycker han.

Nu är de mätta och kan ägna sig åt matchen. Om rätt lag vann? Det beror på vem man frågar.

Fakta

Pitcher’s

Kök: Salig blandning med dragning åt USA.

Miljö: Sportbar med sköna soffor och barhäng.

Vegetariskt: Ja, några få rätter.

Pris: Varmrätter 145–269 kronor.