En riktig latinsk krog i kvarteret

En av de sista någorlunda varma sommarkvällarna flanerar vännerna längs Bergsunds strand när Gourmand kommer på att han hört ryktas om ett mysigt latinoställe i kvarteren.

Efter lite letande hittar de fram till hörnan där det sitter fullt med folk ute. Doften av grillat kött når fram till deras näsborrar.

– Jag är hungrig, ska vi inte ta och få i oss lite latinamerikanskt ikväll?

De känner de kyliga under­ttonerna i luften som skvallrar om höst och slår sig ner inomhus. Allt är enkelt med fina grönblåorange färger.

Den trevliga servitrisen pratar helst engelska, vilket kan vara ett aber, men menyn är kort och intressant. Här finns antojitos, tacos, ceviches, tiraditos, platillos fuertes och postres. Helt enkelt olika slags förrätter, varmrätter och desserter.

Gourmé intresserar sig för en tacosrätt bestående av majsfriterad torsk med coleslaw och den mexikanska tomatsalsan pica de gallo (89 kronor).

Gourmand är sugen på en chorizotacos (89 kronor) men beställer också en japanskinspirerad sallad, ensalada nikkei (65 kronor).

– Smak- och konsistenskombinationen med frisk salsa, krämig coleslaw och krispig torsk är verkligen ett vinnande koncept, säger Gourmé. Men mer salsa hade gjort smaken och helheten mer balanserad. Fisken är lite för torr så en skiva lime och lite stark sås hade gett mer karaktär.

Gourmand är, som vanligt, den hungrigaste av dem. Han slukar sin chorizotacos med god aptit.

– Gott och fräscht, konstaterar han enkelt.

Salladen är intressant med sin kombination av friterade alger, jordgubbar och marinerad tofu. Absolut prisvärd.

De smuttar på sin cava och ser sig omkring före varmrätten. Det är inte fullsatt men en strid ström av gäster kommer och går. Känslan av kvarterskrog är stark.

Gourmé får in sin beställda steak santa rosa (198 kronor). Det är en argentinsk grillad hängmörad flankstek med potatisgratäng, stekt lök och lökpickles.

– Köttet är kryddstarkt och gott men aningen för kallt och lite för lite blodigt. Servitrisen frågade aldrig hur jag ville ha den. Fast löken och örtskyn tar fram det bästa ur det. Gratängen är god men doften lovar mer än den håller. Mer vitlök eller ost och mindre sås hade gett den mer karaktär.

Nu tycker Gourmand att Gourmé är lite väl gnällig. Själv är han i full färd med att sluka sin aptitliga chili cantina (150 kronor). En mustig gryta med långkokt högrev kryddad med bland annat spis-kummin, kanel, choklad och lime.

– Den här blir man verkligen mätt och nöjd av.

Han är sugen på mer choklad och tar en chokladfondant (80 kronor) till dessert.

– Härligt med mangosås till. Den bryter av chokladen fint.

Gourmé blir nyfiken på tequila pay de limon (80 kronor) och nu blir han nöjd. Nästan.

– Ja, en välsvarvad smak på den här limepajen måste man säga. Passar med den överdrivet söta tequila-sockerlagen. Fint upplagd med druvor och blåbär. De behövs till den bastanta pajdegen.

Proppmätta tar de sedan en rask promenad över Västerbron.

Köttet är kryddstarkt och gott men aningen för kallt och lite för lite blodigt.

Fakta

Cantina Real

Kök: Latinamerikansk traditionell mat i modern tappning.

Miljö: Färgglatt, enkelt och mysigt. Utomhusterrass.

Pris: Varmrätter 150–198 kronor.

Fakta

Foto: Johan Kindbom