En smaksemester som väcker vällust

Länge har de två vännerna tänkt besöka Esperanto. Krogen ligger i den gamla Jarlateatern, där de i en annan tid och ett annat liv såg band som Ramones, Television och Ebba Grön spela för en hänförd publik.

I dag är herrarna mer stadgade. Huset är k-märkt och omgjort till livsstilstempel med spa i ena delen och restauranger mot Kungsstensgatan. Däribland Esperanto, som har en stjärna i Michelin­guiden.

Vännerna tar sexrättersmenyn, där rätterna har byggts upp kring kött från den enda gård i landet som föder upp så kallat wagyu­kött. Servitrisen berättar att kossorna får lyssna på Mozart och masseras med japansk sake av den hängivne bonden.

En servitris uppenbarar sig vid bordet med en pyttekanna i porslin. Hon placerar mossa och björkved i en låda av körsbärsträ, ställer ner kannan och tänder på mossan. Såsen, gjord på soya, citron och buljong röks under någon minut.

– Vilken show, mumlar Gourmand.

En bit innanlår av svensk wagyuko, stor som två tumnaglar, och en pinfärsk pilgrimsmussla med ingefära dippas i såsen. Musslan är precis som köttbiten så lättgrillad att den är lite slemmig – en konsistens som uppskattas mycket i asiatisk kokkonst.

Köttet har så fin och frisk smak att de får kårar längs ryggraden. Musslorna så färska som de aldrig ätit dem i Stockholm.

Ett litet sideboard dyker upp, där servitrisen vispar ihop ägg med soya, nirin och brynt hem-kärnat smör. Därtill serveras gyozaknyten fyllda med färs som stekts i wagyufett. De doppas i äggblandningen och den rena och milda smaken av ädelt fett och Sandaägg gör ett förälskat möte i gommen. Himmelskt är bara förnamnet.

Någon vecka senare är de tillbaka, då för att smaka åttarättersmenyn. Däribland ett Gillardotostron med ostron- och pepparrotsglass. Glassen ligger i ett ostronskal som placerats på några kiselstenar. Den är gräddigt söt, samtidigt som pepparroten kittlar i näsan. Lite picklad gurka antyder att menyn kommer att gå i mer svenska smaker. När det ljumma ostronet möter glass och sötsyrlig gurka uppstår ljuv musik i vännernas gommar.

Därefter får de en rätt av potatispuré, stinn av grädde och smör. Den är överpudrad med vad servitrisen uppger är ”maltjord”, ett svart pulver bestående av malt och brödsmulor. Några färska örter är nedstuckna i pulvret och det ser ut som de första spirande växterna i en svart åker. Det är samtidigt vällustigt och ett slags hyllning till de enkla råvarorna.

Rabarber med getmjölksglass avslutar måltiden. Ackompanjerad av små drömkakor, vit choklad och en kupol av smält socker med simmig rabarberjuice inuti. Man får slå sönder den för att komma åt saften.

– Den syrliga getmjölken funkar så bra ihop med rabarbern, suckar Gourmé.

De ooar och aahar, stönar av vällust. Konstaterar att om det inte varit så mikroskopiska portioner av alla rätterna hade de aldrig fått i sig desserten.

Och att det känns som om de fem kockarna och de ambitiösa servitriserna tagit med dem på en smakresa.

– En sådan här middag får man nog lägga på upplevelsekontot. Den ger nästan lika mycket som en weekendtripp. Jag är omtumlad. På ett bra sätt, säger Gourmand.

Fakta

ESPERANTO

Kök: Svenskt möter asiatiskt med subtila smaker på ofta enkla, men alltid utsökta råvaror. Miljö: Ligger i den gamla Jarlateatern. Föredömlig service av kunnig och ambitiös personal. Pris: Sexrättersmeny för 1 025 kronor eller åtta rätter för 1 275 kronor.

Fakta

Foto: Anna Z Ek