Snabbmat i lyxförpackning

Burger & Lobster. Cool känsla av New York i en lyxig dinermiljö. Men maten är långtifrån oförglömlig.
Burger & Lobster. Cool känsla av New York i en lyxig dinermiljö. Men maten är långtifrån oförglömlig.

Burger & Lobster är ett koncept som tagit sig från England, via New York och nu till krogen Pontus gamla lokaler på Norrlands-­ gatan (bakfickan ”Pocket” finns dock kvar vägg i vägg).

Grejen är enkel: Burgare och hummer på tre vis: Hamburgare, lobster roll (en sorts macka med hummerröra) och en 600 gram stor hummer (grillad eller ångad).

Alla rätter kostar 275 kronor och serveras med pommes frites, en sås och en liten sallad.

Det mest prisvärda är hummern i sin rena form. Skaldjuren från Nova Scotia i Kanada är rejäla, ganska fasta i köttet (kanske lite seg stjärt om man ska vara extra kritisk). Men det är framför allt den underbara smörsåsen med en mjuk touch av vitlök som lyfter hummern.

– Det är faktiskt rätt kul att knäcka klor och att äta med händerna med en plasthaklapp runt halsen, erkänner Gourmé motvilligt. Men han ger minus för den höga volymen i lokalen som gör det svårt att höra servitören.

Gourmand kör hamburgaren med skyhöga förväntningar. För en burgare för 275 kronor måste vara helt jäkla otrolig. Men att rätten är en stor fet besvikelse upptäcker Gourmand när han försöker sätta tänderna i jätteskapelsen.

Färsen på bringa, högrev och rostbiff är god, saftig och fint rosastekt. Men det är för mycket bröd och för mycket prylar överlag på burgaren. Sallad, dressing, syltad lök, pickles, tomat, ost och bacon känns omodernt.

– Man kanske ville slänga på mycket för att rättfärdiga det höga priset, men det blir bara pannkaka av alla ingredienser tillsammans, säger Gourmand som kanske är extra petig eftersom burgaren är orimligt dyr.

Lobsterrollen är en hummerröra med japansk majonnäs som bindande hjälpmedel. Röran ligger i ett saftigt briochebröd och serveras även den med en smörsås vid sidan av.

Rollen är helt okej, men inte heller något man lägger i banken av stora matminnen. Priset känns ändå okej jämfört med burgaren.

När huvudrätterna är uppätna berättar servitören att det faktiskt finns två söta rätter att välja på också – båda 65 kronor. En cheesecakemousse med digestivekex och jordgubbar som är god. Men ärligt talat känns den lite pliktskyldigt placerad på menyn för att det ska finnas ett sött alternativ.

Detsamma gäller chokladmoussen med inlagda körsbär och chokladcornflakes.

– Det är lite som att ett barn har länsat skafferiet och lyckats få till en riktigt bra amatörmousse. Nä du, de här efterrätterna hade både vi och krogen kunnat hoppa över, säger Gourmé.

Och ärligt talat är käket på Burger & Lobster överlag bara okej. Men det är ett ganska lyckat försök att få till en cool känsla av New York eller London i en snygg lokal.

– Man kanske kan börja en utekväll på Stureplan med snabbmat i lyxförpackning. Men det är inget vi kommer att minnas när vi summerar vårt mat­år, säger Gourmé.

Fakta

Namn:

Fakta

Burger & Lobster

Adress:

Fakta

Kök: Amerikanskt med burgare, hummer och pommes.

Miljö: Lyxig dinermiljö med humrar i akvarium.

Vegetariskt: Glöm det. Det är surf and turf.

Priser: Varmrätter 275 kronor.