Fina fisken kostar mer än den smakar

G ourmand har upptäckt sms:andets ädla konst:

” Vi möts på klassisk mark invid Sankt Göran och Draken, halv sju prick.”

Alltsedan 1983 har Bistro Ruby vänt sina vackra 1890-talsfönstervalv mot Österlånggatan. Efter expansion är det egentligen en tvillingkrog där Grill Ruby serverar en mer klassisk fransk meny medan Bistro Ruby har tonvikt på grillad fisk.

– Ryktet säger att Palme var stamgäst. Det var ju bara ett kvarter från lyan på Västerlångatan, säger Gourmé som minsann läst på.

De båda vännerna förförs av de blodröda väggarna översållade av konstnären Erik Dietmans politiska och erotiska blyertsteckningar och akvareller.

– Det här känns verkligen som ett riktigt bra ställe för en date, säger Gourmand och Gourmé nickar instämmande vid minnet av kvinnan han bjöd på sniglar i vitlök här för länge sedan.

Fiskinriktningen till trots finns jamon Iberico de Bellota (195 kronor) bland förrätterna, pata negraskivorna är vackra men lite hårda, de nötiga ostskivorna vid sidan av behövs, tycker Gourmé. Gourmand är hyfsat nöjd med klassikern toast Skagen (145 kronor) som är grymt mättande. Bästa valet hade varit, förstår de av snacket vid grannbordet, carpaccion på flortunna skivor hälleflundra och lax (159 kronor) med kapris och citron.

Men det är från fiskgrillen som huvudnumren levereras. Det är rejäla bitar från kolbädden.

Gourmés lättrimmade torskrygg (295 kronor) lämnar dock en hel del i övrigt att önska. Den är lite seg och trådig. Grillsmaken kan bara anas och utan egenhändigt valda tillbehör som brynt smör och pepparrot skulle han ha blivit än mer besviken.

– Det känns ju delvis som att det är jag själv som är kocken och det känns ju sådär när man är på restaurang.

Laxen (262 kronor) är torr och saknar grillsmak. Tillbehören som rekommenderades, en allt för kall crème fraiche med sikrom och spenat och ruccolasallad förmår inte lyfta fiskbiten.

Gourmands piggvar i bit (399 kronor) är däremot en fullträff rakt igenom. Det mjälla fiskköttet smälter mellan tungan och gommen, röksmaken från grillen är påtaglig och de rostade rotgrönsakerna, potatisen, smöret och pepparoten kompletterar ypperligt.

– Det är svårt att förstå att fiskarna på Fårö en gång i tiden ratade piggvaren genom att slänga bort dem. Vad de gick miste om!

Inte helt nöjda, men definitivt mätta, sneglar de båda vännerna på dessertmenyn och väljer raskt bort bordsgrannens äppelkaka med vaniljsås (85 kronor) när de ser att hälften lämnats kvar.

För crème bruléen (97 kronor) ger Gourmand det knäckiga täcket godkänt. Men själva crèmen är något för kall och han spekulerar i om den lyfts rakt ut från kylskåpet inför serveringen.

Gourmé som inte tror sig orka mer än en chokladtryffel (32 kronor) blir också besviken över den bastanta och alltför kalla dragerade chokladkulan.

Inte helt övertygade om att Palme haft rätt vankar de båda vännerna hem genom de vackra snöfyllda gränderna.

Fakta

Bistro Ruby

Kök: En kombo av inspiration från såväl franskt, spanskt och svenskt kök. Miljö: Romantisk, blodröda väggar, vackert trägolv och fantastiskt fönster mot Österlånggatan. Pris: Varmrätter fisk 262–399 kronor.

Fakta

Foto: Andreas Dienert