Fint kajhäng och gott från grillen

Stans bästa kajhäng. Det torde Fotografiska museets uteservering ha. Utsikt mot Gröna Lund, Skeppsbron och alla båtarna.

Och maten går heller inte av för hackor. Men restaurangen har brister, får Gourmé och Gourmand snart erfara.

De promenerar utefter Stadsgårdskajen en försommardag och ser fram emot en tidig middag.

Grillen går på redan klockan 11.30, så det går att få grillat till lunch också, om man inte bara vill äta en sallad.

Och för den som vill äta i lugn och ro kan det vara ett bra val att inte komma sent, här hålls konserter vissa kvällar och annars står en dj för musiken.

Menyn finns på en tavla vid disken utanför museets entré. Där beställer man, tar sin dryck och går och sätter sig och väntar på sin rätt, som kommer direkt från grillen efter en stund.

Helgrillad seabass (havsabborre) med senap och citron låter oemotståndligt, tycker Gourmand. Men den serveras för två (295 kronor) och Gourmé är inte inne på fisk. Men Gourmand kan få en halv (195 kronor) och slår till.

Gourmé väljer short ribs med lökemulsion (175 kronor). Så får han syn på en sparrisrätt, sparris från Gotland och Vättern med ­dragonvinägrett och pinjenötter (175 kronor), och övertalar Gourmand att ta in även en sådan att dela på.

De slår sig ner och njuter av utsikten. Strax kommer deras rätter in, på små träskärbrädor. Servitören försvinner innan de hinner säga omelett.

– Är det här allt?

Gourmand tittar på sin fiskstjärt. Och på Gourmé, som dock fått en hyfsad skånk med kött. De ser sig omkring, och upptäcker en salladsbar bakom grillen. Efter att ha frågat får de klart för sig att detta är tillbehör till alla rätter.

Så de tar för sig av fläder­­inlagda morötter, saltbakad lök, mangoldsallad, fänkålscrudité, tomatsallad och matvetesallad.

Ekologiskt och närproducerat, och gott.

Sådärja, kalaset kan börja. Gourmés short rib (ej att förväxla med spare ribs, tunna revbensspjäll) är underbart mör och smakrik. Fisken är också fin i köttet, och fördelen med stjärtbiten är att man slipper benen.

– Men jag blir inte mätt på lite fisk och sallad! Det hade väl kunnat finnas lite bröd i alla fall, gnäller Gourmand.

Han tröstar sig med finfin sparris, vit och grön, men kan inte smälta att rätterna är så små.

Han tycker också att personalen kunde upplysa gästerna om salladsbuffén, och vara lite behjälpliga.

Han sneglar på lammkorven (165 kronor) vid bordet intill och hade lätt kunnat trycka i sig den också.

Nu blir det i stället en dessert, jordgubbar med kaffegrädde och myntasocker (60 kronor). Jordgubbar i en stor tekopp med bladskaften kvar, inte svenska ännu, och alla inte helt mogna. Kaffegrädden serveras i en gammaldags glasflaska med kork.

Gourmé som valt jordgubbs­batido (45 kronor) får även han sin efterrätt i en sådan flaska. En rik, kall, frisk smothie som han njutningsfullt smuttar på.

– Sommar på flaska. Genialiskt!

Men jag blir inte mätt på lite fisk och sallad! Det hade väl kunnat finnas lite bröd i alla fall.

Fakta

Fotografiska Grill

Kök: Grönt och grillat, ekologiskt och närproducerat.

Miljö: Direkt på kajen, utsikt över Saltsjön.

Pris: Varmrätter 125–195 kronor.

Fakta

Foto: Ingrid Johansson