Öl och korv lockar stans hipsters

Ryktet om en tysk ölhall en korvlÀngds avstÄnd frÄn SveavÀgen har nÄtt de matglada herrarna. VÀl inne i lokalen, som tidigare inrymt den irlÀndska kultpuben Limerick, stÄr det klart att Bierhaus pÄ kort tid blivit ett nytt vattenhÄl för cityhipsters.

LÄngborden Àr fullsatta, i baren trÀngs törstiga sÀllskap runt de 18 tyska ölkranarna. Utöver kvalitetsöl Àr Bierhaus specialare hemstoppad korv. Köttet Àr bestÀllt frÄn Tyskland och en tysk slaktare stÄr för hantverket.

De bestÀller skummig ale i vÀntan pÄ bord och sveper med blicken över trÀpanelerna.

– Jag var lite orolig för ”oktoberfest”-stuk, men inte en tyrolerhatt i sikte, konstaterar GourmĂ© lĂ€ttat.

VÀl till bords bestÀller de en charkplatta (120 konor) att dela pÄ. Snabbt sveper en servitör i slaktarrock med autobahntryck förbi med ett urval tyska klassiker i form av korvar, rökt skinka, rÀttika och pickles. Enkelt och gott, om man petar bort den beska oströran obazda.

Även om korv spelar huvudrollen pĂ„ Bierhaus finns alternativ. Gulaschen (180 kronor) Ă€r en vĂ€llagad och mustig historia med stora fina bitar kött och lĂ€tt kaneltouch. I grytan simmar ljuvlig, stekt knödel.

Även schnitzeln (200 kronor), fĂ„r vĂ€l godkĂ€nt. Ett dasslock stycke saftigt kalvkött Ă€r hĂ€r i sĂ€llskap av rĂ„rörda lingon och stekt potatis.

Men – besöker man Bierhaus finns ingen anledning att inte Ă€ta korv. UpplĂ€gget Ă€r enkelt: 12 korvtallrikar finns pĂ„ menyn, alla kostar 100 kronor styck inklusive tillbehör och serveras pĂ„ smörgĂ„spapper.

Först ut Ă€r nĂŒrnberger, fingerlĂ„ng flĂ€skkorv med fralla och surkĂ„l.

– Korven Ă€r köttig och surkĂ„len smakar precis som den ska, man kĂ€nner bĂ„de sidflĂ€sk och fĂ€nkĂ„l, sĂ€ger Gourmand.

Även weisswurst, en grĂ„vit, tjockkorv med uppfriskande citronsmak, gĂ„r hem liksom den nĂ€stan svarta, krĂ€miga blutwursten.

Bockwursten Àr ungefÀr lika festlig som en lunchkorv, men alla sorter kÀnns vÀllagade. Standardtillbehör Àr potatis och tvÄ olika sorters senap. Inte sÀrskilt sofistikerat, muttra Gourmé.

– Och det Ă€r snĂ„lt med kryddor. SĂ€rskilt lammchorizon borde det vara mer drag i, tycker han och sĂ€tter istĂ€llet gaffeln i currywursten.

Denna tyskarnas mesta gatumat, som till och med förÀrats ett museum i Berlin, Àr som sig bör skuren i bitar och drÀnkt i currypulver och ketchup. Till det gatukökspommes med majonnÀs.

– Bra bukfylla, men inte mer Ă€n sĂ„, sĂ€ger GourmĂ©.

Köttkoman avbryts av personalen som upplyser dem om att köket snart stÀnger. Gourmand tjatar till sig en apfelstrudel (75 kronor).

Desserten Ă€r en ganska torr sockerpudrad degklump men Bierhaus har Ă€ndĂ„ gjort honom lycklig. Även om grannbordet brister ut i allsĂ„ng, och trots att det dinglar pretzelkringlor frĂ„n ljuskronan, kĂ€nns Bierhaus inte plojigt och Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n en brölig oktoberfest.

Personalen Àr proffsig, stÀmningen hög och korven Àr stoppad med kÀrlek.

Med varsin doggybag skiljs vÀnnerna Ät i vinternatten.

Jag var lite orolig för ’oktoberfest’-stuk, men inte en tyrolerhatt i sikte.

Fakta

Bierhaus

Kök: Hemgjord korv, surkÄl och rustika tyska klassiker.

Miljö: TrÀpanel, lÄngbord, bullrig men gemytlig stÀmning.

Pris: Korvtallrik 100 kronor, varmrÀtt 100-200 kronor.

Fakta

Foto: sebastian davidsson