Folklig spis i peruansk gastrobar

Isigt vintermörker har lagt sig över Folkungagatan och Gourmand känner sig som huvudpersonen i Hamsuns Svält där han huttrar fram i sin tunna rock med hungern rivande i magen.

Bakom gatuavstängningen i nivå med Renstiernas gata hastar han ner mot Borgmästargatan och in på Tumi, den peruanska gastrobaren där Gourmé bokat bord.

Redan i dörren möts han av en stark doft av lime. Det är från den peruanska sötsura drinken Pisco sour som så gott som alla dricker före maten. När han själv en stund senare sippar på en Pisco stiger värmen i kroppen snabbt.

– Med lite syrlighet i systemet blir sinnet sött, fnissar han i örat på en skeptisk Gourmé.

Till förrätt beställer de in ceviche, Perus nationalrätt.

De får var sin djup tallrik fylld med rå marinerad fisk. I den som kallas clasicó (185 kronor) varvas hälleflundra med rödlök, stora blekgula peruanska majskorn som är mindre söta än de små gula, chulpi, ett slags peruansk variant av opoppade popcorn och så en bit sötpotatis. Ceviche mixto (185 kronor) innehåller allt detta men även bläckfisk och scampi.

– Det är dyrt, men förbaskat gott. Precis lagom med lime och sälta, säger Gourmé.

Tumi har som gastrobar tagit avstamp i det folkliga peruanska köket med allt från gatumat till det man kan bjudas på hemma hos mamma.

– Trivselmat, helt enkelt, tycker Gourmand.

Som spädgris (259 kronor), en rejäl skiva med benet kvar som grillats och serveras på en röra inte helt olik gräddstuvad pytt fast med mer sting. Röran är gjord på andisk torkad potatis och passar bra till köttet och den rödvinsmustiga svampstuvningen.

Ouinua con mariscos ”Callao” (229 kronor) är quinoa i en lagom stark tomatdoftande sås med bitar av hälleflundra och skaldjur ovanpå. Smaken är god men fisken är stekt på tok för länge och är därför alldeles torr.

Bättre är maltölsbrässerat lammlägg (245 kronor) som serveras på jordärtskockspuré. Köttet är mört och har smak av milda och aprikosdoftande chilin aji mirasol.

Efter så mycket mat är det knappt att herrarna orkar efterrätt men Gourmé beställer ändå in suspiro (65 kronor), en kräm gjord på kondenserad mjölk, portvin, pisco och lakrits. Ovanpå ligger mjölkskum.

– Så sött att tungan rullar ihop sig, säger Gourmé.

Bäst bland efterrätterna är tocino del cielo (85 kronor), en bit len pudding med fin, brun karamelliserad sockersås.

Stämningen på Tumi stiger i takt med drinkarna, maten och musiken. Från taket hänger massor av lampskärmar av glaserad keramik, tunga klockor som dinglar från grova rep.

Gourmand trivs och rycks med av alla glada skratt han hör från borden.

Gourmé är mer svårflirtad, han önskar något större precision från köket och lite snabbare servering. Men som kvarterskrog tycker han att Tumi håller måttet.

Väl ute i kylan sveper Gourmand om sig rocken igen, men tar några glada danssteg den här gången och sjunger Canneloni Macaroni för full hals, mätt och glad som han är.

Med lite syrlighet i systemet blir sinnet sött.

Fakta

Tumi

Kök: Peruansk mat i rustik tappning.

Miljö: Trevligt barhäng med goda drinkar.

Pris: Varmrätter 189–259 kronor.

Fakta

Foto: Johan Kindbom