Fortsatt hett med burgare

Burgarhypen som började på riktigt med Flippin’ Burgers på Kungsholmen (numera på Observatoriegatan) har spridit sig över innerstan. Även östra Södermalm har ett burgarhak i samma snabbmatsdivision som Flippin’.

Prime Burger Company fanns redan på Birger Jarlsgatan, men har nu ynglat av sig med en restaurang på Folkungagatan.

Gourmand håller det enkelt och beställer in en Original Prime cheeseburger (105 kronor), french fries (30 kronor) och en chokladmilkshake (49 kronor). Tillsammans kostar kalaset 184 kronor vilket ändå får ses som hyfsat rimligt. Och det visar sig också vara det bästa valet på menyn.

Milkshaken är god, lagom krämig, med härliga små chokladbitar som bryter av lenheten. Pommes fritesen är smala, salta, krispiga och goda.

Burgaren är bra, men köttet (en blandning av mald bringa, högrev och ister) är för tufft stekt, vilket ger en lite för hård skorpa.

Det finns flera andra hamburgervarianter på menyn (och allt kött på burgarna kan dessutom ersättas av bönfärs för den som vill ha en vegetarisk rätt). Någon burgare har avokado och färskost, och någon annan har tryffelmajonnäs och gruyère.

Tryffelvarianten Le Burger (140 kronor) innehåller dock ett berg av majonnäs och tryffelsmaken är inte särskilt kul. Nej, den klassiska ostburgaren är helt klart det säkraste kortet.

De flesta sidorätter som man kan beställa till, som lökringar (35 kronor) och chili cheese poppers (35 kronor) är rätt trista och flottiga. Bland ”sidesen” bör man satsa på klassikern french fries. Det räcker som tillbehör för att bli mer än mätt.

Till skillnad från många andra burgarställen i Stockholm har Prime Burger Company även andra rätter, som pulled pork-macka för 110 kronor och långkokt högrevschili. Gourmé som satsat på chilin med nachos (130 kronor) är dock inte nådig.

– Den här grytan är så menlös att det gör ont. Var är chilihettan som ska ligga och lura på tungspetsen? Här har de i stället lassat på ett ton picklad rödlök, nachos, färsk chili och gräddfil. Vilken jäkla röra, grymtar han.

Efter skrovmålen är efterrätter egentligen överflödiga, ett gott betyg i alla fall när det gäller Gourmand. Men de tar ändå en äppelpaj och en banana split (75 kronor vardera). Men båda desserterna är trista och tillför egentligen ingenting till måltiden.

– Ett barn skulle kanske gilla bananaspliten, men äppelpajen smakar ju bake off, säger Gourmé och skjuter bort de halvätna efterrättstallrikarna på bordet.

Stockholmarnas förälskelse i burgaren kommer säkert att fortsätta ett tag till. Men varken hamburgertrenden eller Prime Burger Company känns stekbordshett 2015. En ny snabbmatstrend vore välkommen till Stockholm, tycker de.

– Kom med något nytt hipsters! uppmanar Gourmé när de lämnar restaurangen.

Fakta

Prime Burger Company

Kök: Både burgare och andra snabbmatsfavoriter.

Miljö: Diner med amerikanska motiv på tavlorna och hög soulmusik i högtalarna.

Priser: Burgare 80–140 kronor.