Min lokala hjälte

Fransk bistro tog omväg via New York

Bistro Bon på Renstiernas gata har bara haft öppet några veckor, men ryktet verkar ha spridit sig. Lokalen är välfylld, sorlet behagligt och stämningen hög. Som så ofta när det öppnar en fransk bistro i Stockholm har den tagit omvägen via New York och allt från typsnitt på menyn, val av rätter och lokal känns mer New York-franskt än fransk-franskt. I teckningen på menyn finns det också både ett Eifeltorn och en frihetsgudinna.

Stämningen är varm och trevlig mellan de kaklade väggarna. Det känns redan som att det här kommer att bli en samlingspunkt och en populär krog på östra Södermalm.

Gourmand blir lite nostalgisk över den tid då den här lokalen hette Folkhemmet och var en del av det då ny-hippa Södermalm.

– Här har man ju varit några kvällar på 90-talet, säger han lite drömmande.

Menyn bjuder inte på några djärva överraskningar, men den är inbjudande och de båda vännerna får nästan svårt att välja bland alternativen. Prissättningen är dessutom mycket sympatisk: Förrätter 95 kronor, varmrätter 195 kronor, desserter 75 kronor och 295 kronor för det grillade.

Bon’s favoriter (råbiff, moules frites och chèvre chaud) kan fås som hel- och halvportion. Gourmand fastnar för råbiff (95 kronor) som förrätt. Oxfilén är perfekt och smälter på tungan. Till den serveras dijonsenap, ägg och kapris.

– Så här ska en råbiff smaka. Köttet är riktigt, riktigt bra, säger Gourmand.

Gourmand blir sugen på skaldjur och valde en halv hummer (195 kronor). Hummern serveras rakt upp och ner med några trista salladsblad, chilliaioli och citron. Det står att hummern är färsk, men den är definitivt inte svensk, köttet är aningen segt.

– Hummer är fantastiskt när den är bra. Men det kan också vara lite småtrist när det inte är av bästa kvalitet, konstaterar Gourmé.

Till varmrätt väljer Gourmand lamm från Vänäs gård med potatis och jordärtskocksratäng . Lammet är mört och fint, om än med rejäla fettkanter. Köttet serveras med bönor och sockerärter.

– Gratängen är smaksatt med chèvre. Den är faktiskt ljuvligt god, säger Gourmand.

Gourmé väljer grillad oxfilé. Den serveras med pommes och tomatsallad. Köttet är perfekt grillat och det är en rejäl bit. Pommes friten är hemgjorda och god och bearnaisen klockren. Men chèvren i salladen kunde man varit utan och tomaterna är inget att hurra för.

Rätterna är lagom stora och det finns plats över för dessert. Gourmé kan inte motstå crème brulée och han blir inte besviken. Till hans stora belåtenhet är den ljummen, lätt i konsistensen och med perfekt knackig yta.

Gourmand väljer Tarte Tatin med caramel, äpple och vaniljglass. Tarten är lagom söt och frasig. Med äpplen och vaniljglass blir den en mumsig avslutning.

Fakta

BISTRO BON

Kök: Bistroklassiker med vissa svenska influenser. Miljö: Stimmig social NY-fransk bistro med kakel på väggarna. Är som gjord för en populär kvarterskrog på östra Södermalm. Pris: Varmrätter 195 –295 kronor.