Fräscht och gott i nytt matpalats

Vad var det du sa? Horhuset? Gourmand tror inte sina öron när han får höra namnet på krogen.

Hornhuset ska det vara, förstås, i byggnaden vid nya gallerian i Hornstull.

Herrarna kliver in i ett mat­palats i tre plan. På bottenvåningen en bar med lite smått att äta och på mellanvåningen en à la carte-restaurang.

À la carte innebär här dryga tiot­alet smårätter, tre större rätter ämnade för två personer samt desserter. Gourmé har studerat menyn på nätet veckan innan, och är mycket förväntansfull. Tre rätter rekommenderas för att bli mätt. Och det är inte lätt att välja.

– Vi kan väl ta grillad entrecôte med bakad potatis och grillad sparris i stället för en massa smårätter, kostar 595 kronor för två, föreslår Gourmand som är lite orolig för att inte bli mätt.

Men förslaget ignoreras. Gourmé inleder med variation av sparris (105 kronor), vit och grön sparris med musselragu i ett lent och smakrikt skum. Han njuter i fulla drag. Gourmand har beställt kryddbakad selleri med turkisk youghurt och hasselnötter (80 kronor) och in kommer en tefatsstor selleriskiva, mjäll och smakrik täckt med kryddsky.

Ett par av de rätter som Gourmé bespetsat sig på finns inte på menyn. Enligt servitrisen byter man och testar lite så här i början. Herrarna konstaterar också att menyns upplägg är arbetskrävande. Servitrisen är flink och trevlig men det dröjer en god stund innan rätterna serveras. Tufft för den hungrige!

Nästa rätt som bärs in är för Gourmands del hällstekt kungskrabba med avokado, gurka, purjo och avrugakaviar (125 kronor). En decimeterlång krabbklo och tillbehör i perfekt harmoni – han ramlar nästan av stolen.

– Jag skulle kunna äta tio till!

Nästa rätt går inte heller av för hackor. Sotad wagyubiff med vitlöksstekt broccoli och potatisaioli (125 kronor). Köttet är mört och har lätt grillsmak.

Gourmé har satsat på confiterad torskrygg med caponata, dragoncrème och zucchini (105 kronor). En fin liten bit fisk på en fräsch grönsaksbädd.

Just fräsch är ordet för kvällen, enas de om. Rätterna är dessutom vackra att se på. Inte ens Gourmand saknar potatis, ris och feta såser.

Lokalen är däremot lite steril i deras smak. Vitt, ljust trä, ljust läder. Folkligare är att titta ut och se hur 4:ans buss töms och fylls ute på Långholmsgatan.

Blir det varmt lär den lilla terrassen bli populär, där kan man titta in hos dem som bor i huset bredvid, närapå i alla fall. Fint blir det också att sitta på uteserveringen mot torget, som också skänker platsen liv.

Gourmés sista rätt är en krispig grissida med sardellmajonnäs (125 kronor), smakrik och med härlig sälta.

Nu är de mätta, men inte mer än så. Gourmands rabarber på en champagneindränkt kaka (70 kronor) är en lite blek avslutning på kvällen.

För Gourmé däremot, blir det grand final: han satsar på hallon (70 kronor) som serveras med lakritsmaräng och glass, citron och mynta. Kvällens vackraste rätt, slår han fast, och frågan är om det inte är den godaste dessert han ätit.

Jag skulle kunna äta tio till!Gourmé gillar krabbklon

Fakta

Hornhuset

Kök: Svensk-franskt, mycket fisk och skaldjur. Fräscht!

Miljö: Nordiskt blond, luftig. Ett matpalats i tre plan med bar samt en fotbollsrestaurang.

Pris: Smårätter 75–125 kr. Större rätter 275–595 kr för två personer.

Fakta

Foto: Anna Z Ek