Min lokala hjälte

Fullt i kajutan hos långlivad grek

Den här krogen har väl alltid legat här, säger Gourmé då Gourmand drar med sin vän in från kylan på Greta Garbos lilla torg i Katarina Bangatas allé.

Gourmand grymtar något om att det finns skäl till det. På Faros har han nämligen bevistat ett flertal skolavslutningssupéer tillsammans med släkt och bekanta, ända sedan slutet av 1990-talet. Och en stadig och strid ström av besökare har trampat de slitna ekplankorna i restaurangen sedan dess. Ett säkert kort helt enkelt.

– Nå, låt oss då se vad de har att bjuda på 2010-talet, säger Gourmé skeptiskt.

Hans funderingar besannas tyvärr en aning redan vid bemötandet i entren. Trots att vännerna i god ordning beställt bord och anländer i tid är inget alls i ordning, utan de får stå och stampa av sig snön en god stund i vestibulen.

De får till sist sitt bord och i och med det ett betydligt trevligare bemötande från den servitör de tilldelas.

Menyn är typiskt svensk-grekisk och står sig sedan 1990-talet. Relativt oklanderlig, ofarlig och allt annat än utmanande.

Bland förrätterna sticker den varma fetaosten garnerad med chiliskivor ut (65 kronor). Det är gott men Gourmé störs av den något taffliga serveringen i ett korvmojsliknande ark aluminiumfolie. Vid bordet intill noterar de hur en stor del av den ganska träiga och tråkiga tomatsalladen med rödlök (55 kronor) lämnas kvar.

Men den grillade halloumin med lätt tomatsallad och mjuk olivolja (72 kronor) faller Gourmand i smaken och får honom att bli sugen på mer. Och som gratis bonus landar en youghurt och paprikaröra som tillbehör till det något för torra men obligatoriska grekiska vita brödet.

– Visserligen är det vinter men det känns ändå som att det här kan bli som att återuppleva den där middagen vi åt i Grekland i somras, säger Gourmand.

En ouzoflamberad oxfilebit överöst med grönpepparsås och fårost (275 kronor) senare är Gourmé dock inte riktigt övertygad.

– Smakade mest vanlig brunsås, men den råstekta potatisen var grekiskt god och köttbiten var ju gigantisk, säger han.

Gourmand kastade sig för ovanlighetens skull över fisk- och skaldjursdelen av menyn och blev lyrisk över grillsmaken på spettet med svärdfiskfilé och scampi (210 kronor). Utan tzatziki till hade det dock blivit alltför torrt.

Klassisk fläskfilésouvlaki med traditionella tillbehör (175 kronor) är ett säkert kort och gör ingen besviken.

Den närapå fullsatta kajutan, för det är nog vad man kan likna inredningen vid, töms snabbt på sin minst sagt blandade publik i alla åldrar då klockan närmar sig åtta denna söndagkväll.

De redan mätta vännerna tar sig som avslutning an några grymt söta desserter. Hemgjord tiramisou (72 kronor) är en strålande kreation överöst av kakaopulver som direkt får Gourmand på fall. Baklavan (74 kronor) fullständigt dryper av fett över mördegsbottnarna, men det är väl egentligen som det ska vara på en sådant här långlivat lokus, tänker Gourmé.

Menyn är typiskt svensk-grekisk. Relativt oklanderlig, ofarlig och allt annat än utmanande.

Fakta

Faros

Kök: Försvenskat grekiskt kök i traditionell stil.

Miljö: Romantisk ekträkajuta med marina motiv på väggarna. Gemytligt och ombonat, perfekt för första daten.

Pris: Varmrätter 158–275 kronor.

Fakta

Foto: Stefan Källstigen