Gammal är äldst bland italienare

Hur vet man att man har kommit till en äkta italienare?

Den retoriska frågan från Gourmé är riktad till den inte riktigt lika bereste kamraten Gourmand.

– Man äter med fördel fyra rätter, glassen är himmelsk och krogen serverar inget annat än italienskt, säger Gourmé.

Gourmand nickar. Herrarna har just blivit tillrättavisade av personalen på ”La Vecchia Signora” sedan de försökt beställa andra drycker än de italienska.

Sedan fyra år tillbaka har ”den gamla damen” bjudit in dem som vill ha äkta italienskt till bordet.

La vecchia signora är också smeknamnet på det piemontesiska fotbollslaget Juventus, och inspirationen hämtar krogen just från Piemonte i nordvästra Italien. Därmed är det rustika rätter som står på bordet, gärna med smör, grädde och tryffel som ingredienser.

Och det är populärt. När Gourmé och Gourmand slår sig ner, är det i övrigt helt fullt.

De börjar med antipasto misto (165 kronor), blandade piemontesiska smårätter. In kommer sex rätter: som till exempel coppa, lufttorkad fläskkarré i tunna skivor, en len piemontesisk kalvtartar med hyvlad parmesan och god olivolja och en delikat frittata med broccoliskott.

– Allt är så gott, säger Gourmand och länsar lystet tallrikarna.

Sedan är det dags för pastan. Gourmands linguine (225 kronor) serveras rykande het med vildräka, pilgrimsmusslor, vongolemusslor och bläckfisk. Skaldjuren är smakligt brynta, och tomatsåsen har sting.

– Aaah, de här skaldjuren är verkligen saftiga i köttet.

Agnolotti al plin (195 kronor) är små hemgjorda pastakuddar fyllda med kalvragu, som serveras med smör och salvia. Väldigt enkelt och finstämt, men aningen mäktigt.

– Men det här var ju fina fisken, säger Gourmé när hans huvudrätt, spigola alla griglia (245 kronor) kommer in.

På hans tallrik ligger en hel grillad havsabborre, precis som i medelhavsländerna, tillsammans med citron och en salsa verde vid sidan. Vill man ha grönsaker eller annat till får man på italienskt manér beställa contorni, tillbehör.

Gourmand njuter helhjärtat av guancia di bue, (225 kronor) en långkokt oxkind som faller sönder i möra strimlor under hans kniv. Köttets smak harmonierar med den milda krämiga polentan och sältan från den mörka rödvinssåsen.

Det är knappt att de mäktar med efterrätt efter de stadiga huvudrätterna. Den piemontesiska choklad– och mandelpuddingen bonèt (95 kronor) känns för stabbig så Gourmé väljer i stället pere cotto al moscato (95 kronor). Han blir glatt överraskad över hur väl det inkokta päronet passar till lavendelglassen och den krispiga mandelkakan.

Gourmand äter två kulor gelato (75 kronor), den ena ljusgrön pistage, den andra en piemonte- sisk gianduja, en nutellaliknande blandning av choklad och hasselnöt som får honom att sucka nöjt.

– Du hade rätt. Glass på en äkta italienare är verkligen gudomlig.

– Ja. Den gamla damen har visat att hon fortfarande kan plocka många poäng, konstaterar Gourmé.

Glass på en äkta italienare är verkligen gudomlig.

Fakta

La Vecchia Signora

Kök: Italienskt, med inspiration från Piemonte och lång vinlista.

Miljö: Mysig och intim krog med vita väggar och brun panel. Små italienska detaljer som underlägg av spets.

Pris: Pastarätter 165–225 kronor, huvudrätter 225–255 kronor.

Fakta

Foto: CARLOS MONTECINOS