Min lokala hjälte

Gick i fällan – dum som en gås

Gåsgränd 4. Vitlökssmör verkar nästan vara en obligatorisk ingrediens till rätterna.
Gåsgränd 4. Vitlökssmör verkar nästan vara en obligatorisk ingrediens till rätterna.
Grillade tigerräkor med aioli, salsa och vitlöksbröd.
Grillade tigerräkor med aioli, salsa och vitlöksbröd.
Toast Skagen
Toast Skagen
Vildandstek med honungssås.
Vildandstek med honungssås.

Det är Gourmand som efter ett tips bjudit en skeptisk Gourmé till Gåsgränd 4 i Gamla stan.

– Bara det inte är en turistfälla, säger Gourmé innan han kliver över tröskeln och in i farhågan som snart besannas.

Gourmé borstar bort smulorna från stolen innan han sätter sig. Något som kanske hade kunnat vara acceptabelt på en restaurangkedja där besökarna avlöser varandra i ett rasande tempo.

– Men här är ju folktomt, säger Gourmé och grimaserar när han skrapar bort matrester från den skrynkliga bordsduken.

Gourmand låtsas som om han inte hörde.

– Tänk att de har tänt levande ljus på varje bord trots att vi är här helt ensamma, säger Gourmand för att lätta upp stämningen inför förrätten.

Innan herrarna hugger in inspekterar de sina bestick och konstaterar att tre av bordets fyra uppsättningar är smutsiga. Maten är dock inte lika snuskig.

– Men det här majonnäsberget är inte heller okej, säger Gourmé efter att ha tagit en tugga av sin toast Skagen (95 kronor), bestående av två skivor formbröd med vitlökssmör som inte rimmar särskilt väl med berget av majonnäs, där några räkor och ruccolablad har fastnat.

Inte heller Gourmand är nöjd med sina tre jätteräkor (120 kronor) serverade med aioli, vitlöksbröd och en tomatsalsa direkt från tacohyllan.

– De har i alla fall brett på vitlökssmöret själva, konstaterar han, men Gourmé är föga imponerad.

Så till varmrätterna. Gourmé tuggar i sig formbröden med vitlökssmör, ett inslag som verkar vara nästan obligatoriskt till varje rätt.

Han blir nämligen inte helt mätt på Gåsgränds fisk- och skaldjursgryta (195 kronor). Grönsaker, rotsaker och någon enstaka mussla simmar omkring i den vattniga soppan, som luktar starkt av kanel.

– Men smakar något gör blasket knappt, säger Gourmé och fiskar upp en överdimensionerad laxbit från tallrikens botten.

Gourmands vildandstek (245 kronor) var i och för sig saftig, men han har svårt att njuta av fågeln i kombination med den tillhörande honungssåsen som generöst har östs över hela anrättningen. Grädden tjocknar i gommen samtidigt som honungens sötma sprider sig i munnen.

Herrarna har nu sällskap i restaurangen – tre unga fransmän vid bordet bredvid har fått in sina varmrätter. En besviken suck hörs från en av dem. Kyparen hade tydligen lovat att oxfilén (225 kronor) skulle vara medium rare, men den kom in genomstekt och torr.

– Och jag misstänker att de där kommer direkt från frysdisken, säger Gourmé, och nickar menande mot bordsgrannens potatisklyftor.

I samma stund passerar kocken bordet med en påse frysta potäter i handen.

Till dessert beställer de in glass.

– Vaniljglass med kolasås – det kan inte gå fel, säger Gourmand.

– Inte på barnkalas nä, säger Gourmé.

– Nej, du hade väl rätt hela ­tiden. Det här är en riktig turistfälla, erkänner Gourmand.

Fakta

Gåsgränd 4

Kök: Internationellt med svenska inslag som silltallrik och älgburgare.

Miljö: Plastblommor och levande ljus i freskomålad lokal.

Vegetariskt: Nej.

Pris: Varmrätter 195–245 kronor.