God entrecôte det enda som sticker ut

Tänk en krog med bara en rätt på menyn: Entrecôte med pommes frites och café de paris-smör.

– Vilken grej! Synd att de inte vågade köra konceptet fullt ut, säger Gourmand till Gourmé när de är på väg hem efter en middag på halvårsgamla Café de Paris.

– Det skulle inte funka i Stockholm. Och i vart fall inte på Rutger Fuchsgatan, säger han.

Restaurangen vid Skanstull är en halvfranchise på ett koncept från Genève där originalet med samma namn ligger. Men till skillnad från originalet serverar man här även ett antal andra rätter. Dock serveras alla rätter med café de paris-smör, oavsett om gästen beställt biff, fläsk, lamm eller fisk.

– Det här smöret passar inte till allt. Dessutom blir det ju tjatigt. Varför ska man komma tillbaka när allt smakar likadant? säger Gourmé.

– Men det passar väldigt bra till entrecôten. Det är den man kommer hit för. Mycket prisvärd, säger Gourmand.

Under middagen råkade de höra restaurangägaren förklara för några andra gäster att han får smöret influget från Schweiz.

– Receptet är hemligt, sa han.

Gourmé och Gourmand log för det var inte riktigt så det lät när de frågade servitören.

– Det kommer hit i plasthinkar, svarade han uppriktigt.

Gourmé skrattar vid minnet.

– Ärligt talat, jag tyckte mest det smakade aromat och pepparstarkt, säger han.

– …och lite sardell. Ett gott kryddsmör, men alldeles för upp-haussat, säger Gourmand.

Gourmé är missnöjd med det mesta. Ost- och charktallriken (135 kronor) som han valde som förrätt visade sig innehålla en mäktig bit gorgonzola och en chilistark salami.

– Vem vill börja en middag med en slugger till gorgonzola och några skivor eldig korv? Mina smaklökar blev slagna medvetslösa i första ronden, säger han.

Till huvudrätt tog han grillad hälleflundra (265 kronor) som serverades med kokta sockerärter … och café de paris-smör.

– Alldeles för brutalt till den fina fisksmaken.

Till och med crème brûléen (85 kronor), som brukar vara ett säkert kort, är han missnöjd med. Kocken hade snålat med vaniljen, inte ett spår av riktigt vaniljstång, och misslyckats med knäcktäcket. Dessutom var brûléen kylskåpskall halvvägs ner.

Gourmand är mer nöjd med besöket. De halstrade pilgrims­musslorna (149 kronor) som han tog som förrätt kändes färska och kom med en auberginepuré som passade mycket bra till.

– Det var ju faktiskt lite nyskapande, säger Gourmand.

Gourmé tvingas medge det, men menar att det var det enda nyskapande på hela menyn.

Gourmand valde den amerikanska entrecôten (255 kronor) framför den svenska, från Ejmunds Gård (315 kronor), som han tog sist han var där. Men trots att den var billigare smakade den amerikanska entrecôten bättre. Det är riktigt toppkött hastigt stekt i het grillpanna sedan serverad på en hot-plate med en låga under så att gästen själv kan välja stekgrad.

Gourmands efterrätt var tråkigare. En kärlekslös sorbet- och glassvariation (65 kronor). Kocken har öppnat glasspaketet, skopat upp och dekorerat med lite frukt.

– Det saknar hjärta i den här krogen, säger Gourmand.

Fakta

Café de Paris

Kök: Hit kommer man för den amerikanska entrecôten som är toppklass och prisvärd. Resten är mediokert. Miljö: Konstruerad kosmopolitisk atmosfär. Bra vinlista. Pris:Varmrätter 165–255 kronor.