Goda bananer är inte tillräckligt

Vad kan sätta mer piff på en snömoddig vinterkväll än ett besök på en nyöppnad västafrikansk restaurang? Gourmé och Gourmand stampar av sig och blir visade upp på den lilla krogens balkong.

Raskt beställer de var sin fruktig romdrink i samma veva som de väljer förrätt, vilket är fort gjort. Det finns tre, och en har utgått. Det blir kelewere, friterad matbanan kryddad med het peppar (55 kronor). Till den kommer en stark chilisås. Den andra förrätten har samma namn som krogen och består av friterad sötpotatis, jams och matbanan (65 kronor).

Snart står de på bordet. Men drinkarna som de tänkt sippa på innan? Nja, de dröjer, säger servitrisen, bartendern har inte dykt upp så att det är kocken som fixar även dem. Om förrätterna smakar lite enahanda är drinkarna desto mer mångfacetterade när de väl kommer in, sötsyrliga och iskalla.

Till varmrätt väljer Gourmand krogens special, palm butter soup with fufu (195 kronor). En krämig soppa med kyckling som äts med hjälp av fufu, en degpasta gjord av rotfrukter. En favoriträtt i hela Västafrika, enligt menyn, som också rekommenderar dem som inte är vana att äta med händerna att använda sked.

Gourmé fastnar för suppa kandja (185 kronor), en gryta med okra, red snapper och palmolja som serveras med ris och – förstås – friterad matbanan. Till de flesta rätter kommer ett salladsblad toppat med en saftig grönsaksblandning, lite syltad kokt vitkål och morot och stark chilisås. Matbananen är formad som en rund boll och smakar nästan som sockerkaka.

Gourmé konstaterar att grytan är mustig och kryddig, men menar att red snapper har en något ”dyig” smak och att det tränger igenom.

Gourmand äter tyst och koncentrerat, men under allt större förvirring. Han funderar på vad det är för kryddblandning som gör att rätten smakar fisk.

Halvvägs genom varmrätten kommer servitrisen med den öl de beställt, dröjsmålet berodde på att den inte hade hunnit blir kall, förklarar hon. Gourmand passar på att fråga hur hans rätt är kryddad, och snart kommer kocken och slår sig ner.

Brett leende förklarar han att det ingalunda är kyckling, utan fisk i soppan. Anledningen är att västafrikanska gäster klagat och sagt att man inte äter fufu till kyckling, så därför har de bytt ut den mot red snapper. Men de ska sluta med red snapper, och i stället använda lax. Att det står fel i menyn beror på att de nya som beställts inte kommit från trycket ännu.

Förbluffade, men även charmade av hans obekymrade stil, avslutar de måltiden på samma sätt som den börjar, med ett snabbt val.

Av de två efterrätterna på menyn, banankaka med kokosglass (75 kronor) och romkaka (65 kronor) finns bara den förstnämnda. En liten skiva mäktig kaka, lätt isig glass samt passions­frukt, papaya och – förstås – banan. Den här gången i form av chips.

– Ja, det var en resa det, konstaterar de när de ger sig ut i den svenska iskylan igen.

Fakta

Le baobab

Kök: Västafrikanskt med favoriter från Nigeria, Senegal och Elfenbenskusten. Friterad matbanan ingår i det mesta. Miljö: Klara färger, balkong och vackra tryck på bordsdukarna. Pris: Varmrätter 131–195 kronor.

Fakta

Foto: Jan Ekman