Min lokala hjälte

Goda smaker golvar grabbarna

Vänta här – så står det vid den lilla hovmästarpulpeten. Och Gourmé väntar. Härifrån ser han in i köket på restaurangen Smak – platsen för kvällens skådespel. Det ser trevligt ut. Snart ska han få beställa. Men snart verkar dröja en evighet.

– Pfff, utbrister Gourmé och letar efter någon att nicka i samförstånd med.

Som lök på laxen är Gourmand lite sen. Men när de en stund senare fått sitt bord och servitrisen skämtsamt kallat herrarna för grabbar blir han genast på bättre humör.

På Smak beställer man små rätter, smakportioner, som kan kombineras på olika sätt. Alla kostar 135 kronor styck.

– Det kan bli dyrt om man ska bli mätt, påpekar Gourmand. Men Gourmé viftar med handen.

– Tänk i stället på allt gott vi ska äta.

Den första rätten som kommer in heter Citron och är en torskrätt med pocherat ägg och en syrlig hollandaise. Fiskens stuns och sälta passar perfekt med den spetsiga såsen, och ägget hjälper balansen i rätten till nära nog perfektion.

Goumand sjunker ned i stolen. Gourmé sluter ögonen.

– Synd att vi fick den här rätten först säger Gourmand. Hur ska de kunna toppa det här?

Det visar sig inte vara ett problem. Visserligen ser Gourmands Grön chilli slafsig ut, det är en chevicheröra i botten av ett stort glas, men den smakar desto bättre. Gourmés Hasselnöt, som är fritters (friterade knyten) med hackade hasselnötter i degen och ankkött, smälter på tungan och är makalöst goda. Men plommonsylten som hör till tillför inget. Gourme tycker inte den är tillräckligt söt.

– Nonsens, säger Gourmand när han får smaka. Sylten var ju pricken över det här fantastiska i:et.

Servitrisen tittar förbi.

– Jag ser att ni smakar av varandra. Det är bra, säger hon.

Gourmand passar på att fråga om köttet är ekologiskt. Det är det inte – men det mesta är i alla fall närproducerat får de veta.

Med lagom mellanrum serveras sedan Vildpeppar – en sotig hjortfilé som var helt perfekt grillad och Ingefära – tunna dumplingsknyten. Det möra köttet blandas med en bomb av ingefära som briserar i munnen. Buljongen som serveras till är något slätstruken, lyckas Gourmé få fram mellan tuggorna. Gourmand håller inte med den här gången heller.

– Jag älskar buljongen. Den smakar lite äpple vars syra passar perfekt till det köttet, slår han fast.

Vännerna fortsätter med Kapris – råbiff med mild kapriskräm, Chevre – en medium rare lammkarré med gulbeta och getost samt Koriander – en krabbtoast på tunt brödet med en syrlig chillikryddad krabbröra.

– Den här får man absolut inte missa, säger Gourmé.

Trots att de egentligen ätit mer än de mäktar med vågar de inte låta bli efterrätterna.

Gourmé väljer en lakritsglass som serveras med rödvinskokta päron medan Gourmand tar en creme brulée som smakar rom och ananas.

Sen delar de på rätten ”Kaffe” – tre lager choklad som fluffats ihop och som knockar båda herrarna på en gång.

Halvliggandes i sina stolar konstaterar de att de ätit för mycket. Men det var så svårt att låta bli.

Synd att vi fick den här rätten först. Hur ska de kunna toppa det här?

Fakta

Smak

Kök: Smaker från världens alla hörn.

Miljö: Guldigt och lyxigt med nordafrikansk touch.

Pris: 135 kronor per smak.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström