På Teatergrillen är fiskrätterna bäst

Dörren till Teatergrillens kök far upp och källarmästare Anders Timell gör entré. Som ett yrväder kliver ”Let’s dance”-stjärnan med stora steg genom lokalen: ”Tjena, tjena!” hejar han på gästerna innan han slår sig ner vid Björn Borg.

Vid ett fönsterbord en bit bort sitter Marie Fredriksson utan att göra något väsen av sig.

– Ställets rykte om att vara kändistätt verkar stämma, säger Gourmand.

Blickarna fastnar på Aijmers väggmålning av Paris hustak i skymningsljus, som löper utmed rummet.

– Det är nästan en surrealistisk känsla att sitta här, säger Gourmé och njuter av Yngve Gamlins Dramaten-inspirerade inredning från 1968.

Den professionelle och trevlige servitören kommer in med för­rätterna. Tonfisk ceviche med halstrade pilgrimsmusslor, ingefärs­crème och rostade sesamfrön (225 kronor) smälter i munnen och har milda väl avvägda smaker.

Den söta rostade majssoppan (155 kronor) samsas med den friska lime-crème fraichen.

I väntan på huvudrätterna tar sig Gourmé en smygtitt på en avspänd Björn Borg.

– Han använder bara gaffeln och känner sig uppenbarligen som hemma.

Den glasbakade torsken (335 kronor) är saftig och fräsch med ruccola, rostade pinjenötter och söta ljumna tomater till. Krutongerna däremot är sega och verkar gjorda på levainbröd.

Piggvar på bit meunière (445 kronor) trancheras vid bordet. Fisken serveras med sockerärtor, små potatisar och hollandaise, och lämnar inget i övrigt att önska.

Muscovadoglass (125 kronor) är en härligt söt dessert med friterad munkdeg till. En sötsyrlig chokladtarte (125 kronor) med passionssorbet fyller gommen med tropik.

– Det här var en upplevelse långt över förväntan, säger Gourmé.

När herrarna återvänder några dagar senare gränsar personalens avspändhet till nonchalans och den bortglömda aptitretaren med en sked blomkålssoppa serveras parallellt med förrätten.

De klassiska förrätterna Kalix löjrom (275 kronor) och en halv Maine-hummer (245 kronor) är lika färska som goda.

Det kan man dessvärre inte säga om den parmalindade gödkalvytterfilén med risotto på vit sparris och salviasky (395 kronor), som är så salt att den kräver flera glas vatten.

Saltinbakad entrecôte från Svartådalen med béarnaisesås, haricots verts och pommes pont-neuf (425 kronor), serveras från silvervagn.

Köttet med höga ekologiska poäng är lite träigt och potatisen smakar stärkelse.

– Men du har inte ätit upp? säger servitören.

– Nu låter du som min pappa, svarar Gourmé och båda skrattar.

Desserten är desto bättre. Glace au four (125 kronor) är en lagom söt klassiker med pistageglass täckt av ett gyllene marängtäcke.

Efteråt är herrarna lite nedslagna.

– Det var så fantastiskt förra gången, suckar Gourmé samtidigt som gapskrattet från en chiclit-författare hörs i hela lokalen.

Fakta

TEATERGRILLEN

Kök: Franska klassiker med svenska inslag. Varierande kvalitet. Fiskrätterna rekommenderas! Miljö: Kändistätt och läcker inredning från 1968 av scenografen Yngve Gamlin. Perfekt akustik, där man hör varandra men inte andra. Pris: Väl tilltaget. Varmrätter 155–695 kronor.

Fakta

Foto: Johan Kindbom