Gott och trivsamt för den som har råd

En spansk boqueria är en plats där man lägger in och säljer ansjovisfiléer, eller boquerones. Men det har även fått den lösare betydelsen marknads- eller mötesplats, står det i inledningen av menyn på La Boqueria ­­i Mood-gallerian bakom NK.

– Den känslan har de lyckats skapa alla gånger, säger Gourmé där han sitter på en hög barstol mitt i den stora restaurangen.

Det är fredag eftermiddag, det är trivsamt stimmigt och det råder en uppsluppen after work-atmosfär. Personalen ilar mellan de många borden med armarna fulla av tapas, som får anses vara huvudnumret här – även om menyn även innehåller en handfull varmrätter.

Matvännerna sitter en stund och väljer bland de nästan 60 smårätterna. De är mestadels spanska och visar sig hålla genomgående hög klass. Vilket man också bör kunna förvänta sig när det kostar dryga femhundringen att äta sig mätt om man vill ha ett par glas vin till maten.

En av de absoluta favoriterna blir snabbt kycklinglever-focaccia (40 kronor) – en mustig mousse tillagad med ankfett och portvin och serverad i en liten glasburk som lyckligtvis nästan aldrig vill ta slut. Gourmé testar dyrgripen jamon Iberico Bellota (130 kronor) som är omöjlig att inte älska om man uppskattar lufttorkad skinka. Nötkärnesmaken hos denna pata negra är av en sort som bara kan skapas med en diet på iberiska ekollon och därtill hela tre års lagring av köttet.

Gourmé och Gourmand mumsar sig vidare genom menyn – en sådan här dag är det ett riktigt trevligt jobb. De testar den ljuvligt fasta och tunga skivan ankleverterrine (95 kronor), den som hastigast halstrade minihamburgaren hamburguesa (50 kronor), den knaprigt friterade svål fritas (30 kronor), den köttiga hemlagade korven botifarra (40 kronor) och de friterade bräss nuggets-bollarna med tryffelkryddade små vita bönor (85 kronor).

– Läckert, men vilka bastanta kötträtter! Det blir nog till att gå och mäta kolesterolet i morgon, säger Gourmé och torkar frityrfettet från händerna på handduken som hänger vid varje plats.

Lyckligtvis finns en del mindre feta rätter att varva med, som de saltsyrliga inlagda boquerones (45 kronor), de härligt fräscha primörbetorna med ramslök (50 kronor) och den sagolikt lätta tortillan med potatis (40 kronor).

All mat lagas inför öppen ridå, och det är ett skådespel att följa kockarna i arbetet. Serveringen går snabbt och smidigt, vilket ju är en stor fördel när gästerna beställer maten löpande. På sitt charmiga och lite dansanta vis bär personalen fram nya tallrikar och lyfter i väg dem som tömts. En genomgående brist är dock att det snålas med brödet, och att man måste köpa några extraskivor för 20 kronor för att kunna njuta klart av rätterna.

Efter några timmar har både sorlet från grannborden och musiken i högtalarna stigit i styrka. Den utlovade tiden har passerat och personalen måste snabbt fräscha upp bordet för nästa sällskap.

– Trevligt och gott, men rätt så dyrt. Grejen med tapas är ju att kunna ropa in mera utan att titta så noga på priserna, säger Gourmand efter en blick på den långa notan.

Fakta

LA BOQUERIA

Kök: Nästan 60 sorters vällagade tapas, mastigt och smarrigt för den som inte oroar sig för kolesterolet. Missa inte kycklinglevermoussen. Miljö: After work-stimmigt men gemytligt trots den stora lokalen. Genomtrevlig personal. Pris: Tapas 20–130 kronor. Varmrätter för två eller fler 355–670 kronor.

Fakta

Foto: carlos montecinos