Vackert upplagt på fransk krog

Uppför en rulltrappa.

Lite som en bättre restaurang på en flygplats, säger Gourmé till sin vän efter att de promenerat in genom Sturegallerian och åkt upp en våning till den franska restaurangen Grand Escalier.

Löftet om en internationell känsla infrias. Bland större affärssällskap, romantiska tête-à-têtes och familjer med vuxna barn hörs engelska, tyska och något som Gourmand tycker låter som hindi.

Här slår sig herrarna ner i varsin bred och djup fåtölj. Fortare än kyparen hinner säga kallsup har Gourmé beställt in ett gäng ostron (dagspris). När dessa har svalts beställer Gourmé en liten råbiff (125 kronor) och förutom att smaka utmärkt är rätten välkomponerad i både färg och form.

Gourmands gratinerade getost (125 kronor) är inte sämre.

– Krämiga betor, knapriga valnötter och en frisk sallad till den här fina osten är snudd på perfekt – parfait, säger Gourmand.

Kalixlöjrom (155 kronor) lyckas man dessvärre inte lika bra med.

– Rommen var inte tillräckligt smakrik och då kommer varken potatiscremen eller de syrliga grönsakerna som serveras till riktigt till sin rätt, tycker Gourmé.

Båda två är överens om att förrätterna var perfekta i sin storlek – fina aptitretare. Förväntningarna på huvudrätterna är nu hög.

Kyparen är fullt upptagen med ett stort sällskap, men ser ändå att Gourmés öl är slut och plockar fram vinlistan innan huvudrätten kommer in.

– Påpassligt, säger Gourmé. Det gillar jag.

Gourmé har valt att sätta tänderna i en lammkorv (225 kronor) från grillen som serveras med smörstekt spetskål som smälter i munnen. Pommes fritesen serveras i en rejäl skål, och är rejält saltade. Till det serveras en ganska tunn bearnaisesås.

– Den kunde ha varit lite tjockare för att fastna bättre på pommes fritesen, men smaken är magnifik. Exakt rätt mängd syra – vilket känns ovanligt, säger Gourmé mellan tuggorna, och passar på att berömma sitt eget val att beställa en liten sallad till (45 kronor).

– Ett genidrag. Den var full av cornichons, som jag älskar.

Gourmand blir inte heller besviken. Hans konfiterade röding (225 kronor) är precis som han vill ha den – tillagad en sekund kortare och den hade varit på gränsen till rå.

Tillsammans med rostade mandlar, en söt morotspuré, vindruvor och en beurre blanc-sås gör anrättningen att han lutar sig tillbaka i den stora fåtöljen och utbrister:

– Wow. Det inte bara smakar fantastiskt, det ser otroligt trevligt ut på tallriken också.

Från efterrättsmenyn väljer Gourmand en chokladfondant som dagarna senare ser ut att ha försvunnit från menyn. Detsamma gäller för Gourmés underbara franska äppelpaj; tarte tatin. Husets profiteroles (75 kronor) vittnar dock om att efterrättskocken kan sin sak.

Dessa små luftiga bakverk har fyllts med glass och serveras med chokladsås och rostad mandel – något att trösta sig med när de sedan tröskar ut i den fuktiga kvällskylan på Stureplan.

Fakta

Grand Escalier

Kök: Franskt.

Miljö: Internationell hotellbarsstämning av den lyxigare sorten.

Pris: Varmrätter 205-295 kronor.

Fakta

Foto: Stefan Källstigen