Grillen har rest sig ur lågorna

Tournedos på Zink Grill. Genomgående god mat. Personalen är vänlig, men jobbar under hög stress, vilket märks.
Tournedos på Zink Grill. Genomgående god mat. Personalen är vänlig, men jobbar under hög stress, vilket märks.
Spädgris.
Spädgris.
Innan rusningen slog till.
Innan rusningen slog till.
Brasseriemiljön är inget för den ljudkänslige.
Brasseriemiljön är inget för den ljudkänslige.

Det var för lite mer än ett år sedan som Zink grill på Biblioteksgatan eldhärjades svårt. Under året som gått har lokalen renoverats grundligt och lagom till vårsolen tittat fram har man återigen slagit upp dörrarna.

Det är två förväntansfulla herrar Gourmé och Gourmand som nu slår sig ner vid ett hörnbord i den nästan fullsatta lokalen. Ljudnivån är hög, men de vackra rumsavdelarna i grönt glas håller bullret på en okej nivå. Servitören som de blivit tilldelad är på strålande skämtsamt humör, även om det märks att stressnivån är hög.

Förrätterna anländer dock bara ett par minuter efter att beställningen gjorts, och Gourmé hugger in på sin steak tartar petit (109 kronor), en råbiff, och Gourmand börjar sleva i sig löjrom (119 kronor).

Den iskalla råbiffenfint kalvkött serveras på en bädd av ruccola, toppad med parmesan och citron till. Till det får man även en liten bytta med len tryffelmajonnäs.

– Det är verkligen harmoni i de här smakerna, säger Gourmé.

Gourmand slevar upp löjrom på den lilla röstin och toppar med gräddfil och rödlök. Han riktigt njuter när de salta rompärlorna spricker mot gommen och blandas med den syrliga gräddfilen.

Ett annat bra val är marinerad lax (99 kronor). Den feta fisken bryts av fint mot fänkål, äpple, lime, chili och den östasiatiska citrusfrukten yuzu.

Trots att herrarna ätit upp sedan länge blir deras tallrikar stående på bordet.

När Gourmé ber om mer vatten får han kranvatten trots att han bett om bubbel och till råga på allt häller kyparen det på bordet i stället för i glaset.

– Man märker verkligen att de är stressade, jag blir nästan stressad själv av att sitta här, säger han.

Men han blir snabbt på bättre humör när varmrätterna kommer in. Gourmé har valt husets special, fisksufflé Leopold Rothschild (249 kronor). Lax, ishavstorsk och gädda har mixats till vad som beskrivs som en luftig ”havets Wallenbergare” och serveras på en spegel av Karl-Johanssauté. En liten glasburk med buljongkokt pilaffris ingår också.

– Gäddan kommer verkligen fram, det gillar jag. Men riset är inte färdigkokt och svampen är lite väl geléig, säger han.

Nöjdare är då Gourmand, som beställt sin krokmörade tournedos (299 kronor) blodig. Till varje kött- och grillrätt finns en uppsjö tillbehör och såser, och Gourmand har valt rödvinssås (15 kronor) och en trädgårdssallad (39 kronor), efter rekommendation från kyparen.

– Köttet är precis som jag önskat, och såsen är verkligen välbalanserad. Den gör man inte på en halvtimme, konstaterar han.

Ett billigare alternativ är spädgris (229 kronor) som penslats med Zinks specialglaze. Söt och syrlig på en och samma gång.

Lokalen är nu helt fullsatt och det märks, för nu börjar herrarna få svårt att höra vad den andre säger. Gourmé lättar på slipsknuten.

– Det är väldigt varmt här inne. Jag behöver något svalt.

En kula mangosorbet (59 kronor) blir hans val, medan Gourmand går igång på amarettokakan (99 kronor).

Sorbeten är lätt och fruktig, men utan att vara för söt. Den lilla kulan försvinner på några sekunder. Gourmands kämpar på med sin kakbit.

– Vilken härligt intensiv mandelsmak. Man anar även rostad valnöt. Men till och med för en livsnjutare som jag så är kakan i största laget, säger han och skjuter över resten till Gourmé.

Fakta

Zink Grill

Kök: Generös meny med fokus på grillrätter. Gott om fisk- och skaldjur.

Miljö: Franskt brasseriestuk med mycket brunt trä. Inget för den ljudkänslige.

Vegetariskt: Nej.

Pris: Varmrätter 179–495 kronor.