Grönt och gott på Karims nya

En förlåtande värme sprider sig i Gourmés och Gourmands kroppar. Nyss har de promenerat genom nya stadsdelen Hornsberg som inte visat sig från sin bästa sida. Snålblåst, kolmörker och regn på tvären gjorde att herrarna inte såg mycket av strandpromenaden.

Nu sitter de med två indiska öl av märket Cobra framför sig på nyligen öppnade Indian garden. Det är den fjärde krogen i Karim Rezauls prisbelönta imperium och en hel del känns igen från syskonen.

– Jag har hört att de satsar på vegetariskt här. Jag tror jag väljer att ”go green” i kväll, säger Gourmé och skrattar lite åt sin egen tokrolighet.

Gourmand skakar dock på huvudet, han vill ha rejäla kötträtter i novemberrusket.

Följaktligen väljer han de indiska vårrullarna kati roll (69 kronor) med kycklingfärs till förrätt och därefter lammlägget lamb shank rogan josh (259 kronor).

Vårrullarna visar sig vara härligt frasiga och serveras liksom flera av de andra förrätterna med tre olika såser och chutneys. Och så levande orkidéer som dekoration.

– Vackert och gott, säger Gourmand förnöjt.

Gourmé har fått in sin vegetariska rätt panch poran (79 kronor) som består av lättstekta grönsaker; okra badji, pumpa, papaya och champinjoner bland annat – allt serverat i en friterad korg. Han gillar den fräscha anrättningen.

– Och enligt servitören är alla grönsaker i de vegetariska rätterna ekologiska, det känns ju helt rätt, säger han.

Men Gourmand avbryter honom och pekar på sin huvudrätt som nu är på väg. Lammet visar sig vara ett enormt stort lägg som serveras med grönsaker, friterad sparris, lökringar och ris.

Köttet har en mustig smak efter långkoket, men hade kunnat vara aningen mörare.

Gourmé konstaterar att han också kommer att bli mätt. Hans vegetariska garden’s moonlight shadow (229 kronor) är en likaledes maffig portion av grillad paprika med mango och pumpa som serveras med hemlagad ost, en tomatbaserad sås och saffransris.

Vid första tuggan exploderar alla kryddorna i munnen på Gourmé.

– Detta är väldigt mäktigt. Men det är nästan så att alla delarna slåss om uppmärksamheten och riskerar att ta ut varandra, säger Gourmé.

Lokalen har ett öppet kök och är i övrigt liten och intim. Herrarna får sitta tätt intill andra gäster, eftersom det är populärt och nästan fullsatt.

Men när Gourmé beställer in ett glas vin till huvudrätten blir han förvånad. Någon provning är det inte fråga om.

– Du kanske skulle ha hållit dig till Cobran, teaterviskar Gourmand till sin känslige kamrat.

Rejält mätt efter måltiden väljer Gourmé en mango lassi (50 kr) – som ska vara bra för matsmältningen.

Den är slät och fin, med tydlig mangosmak och dämpar den kryddiga upplevelsen.

Gourmand smaskar glatt i sig Karims kokoskuddar (79 kronor) – en stor frasig och friterad kudde fylld med söt kokos samt en kula len vaniljglass.

– För min del får Karim gärna öppna fler filialer i hela stan.

Enligt servitören är alla grönsaker i de vegetariska rätterna ekologiska, det känns ju helt rätt.

Fakta

Indian Garden

Mat: Indiskt med ambitiöst upplägg. Flera alternativ för vegetarianer.

Miljö: Ombonad liten lokal i grönt, brunt och guld med paisleymönstrade tapeter.

Pris: Varmrätter 179–269 kronor.

Fakta

Foto: Henrik Jansson