Min lokala hjälte

Hä bar å ät – en ren fröjd på Knut

Stockholm visar sig från sin sämsta sida när Gourmé och Gourmand går Upplandsgatan fram i spöregnet till Knut, något så udda som en norrländsk krog i storstan. Temat väcker redan fantasier hos herrarna. Nog är Tegnérlundens kulle lite lik Kebnekaise?

Lika ombonad som en fjällstuga är i alla fall restaurangen. Bord och stolar har samlats från olika epoker och borden består av enkla avlutade plankor. Restaurangens objet exceptionnel är dock den enorma ljuskronan gjord av renhorn.

Ren blir även det första som herrarna beställer in. Gravat, rökt renkalvsinnanlår (125 kronor) är en helt förtrollande god förrätt – mjuksegt kött med ljuvlig fikonsylt samt rivig pepparrot.

Gourmands norrländska ost- och charkbricka (135 kronor) är lika förtjusande den. Rökt älghjärta samt även här renkalvsinnanlår tillsammans med tre fantastiska ostar, där grönmögelosten Magnen från Oviken står ut från mängden.

– Så laddad med smak att det gnistrar likt norrsken i munnen, säger Gourmand och sveper snabbt sin kråkbärsmartini.

Ett annat bra val är klassiska Kalixlöjrom (134 kronor) med mjukt tunnbröd, rödlök och crème fraiche, även om klicken löjrom kunde ha fått vara lite generösare.

Den hemtrevliga stämningen och det varma bemötandet får herrarna att stortrivas och förväntningarna höjs. När Gourmands älgfärsbiffar (195 kronor) ställs framför honom blir han glad. Två rejäla biffar tillsammans med grovtärnade rotfrukter och några skivor ihoprullad inlagd gurka bildar ett vackert stilleben.

– Mmm, det är rökt sidfläsk i biffarna. Gott med lite mer fett till älgen, konstaterar han.

Gourmés entrecôte (249 kronor) bjuder även den på köttfröjd. Den serveras med en potatis- och Västerbottenterrin samt rödvinssky och semitorkade cocktailtomater. De sistnämnda allt för brända och syrliga, men de går ju att pilla bort.

– Jag hade dock gärna haft lite mer Västerbotten i terrinen, knorrar han och lommar iväg mot herrarnas.

Där inne har man dock tagit norrlandstemat lite för långt. Vattnet i kranen verkar komma från en vårbäck i Lappland, och Gourmé är nära att få reumatism när de iskalla strålarna rinner över händerna.

Två koppar norrländskt kaffe beställs därför snabbt in för att tina upp gubben. Kaffet ackompanjeras av en chokladfondant (89 kronor), en äppelkaka (89 kronor) samt två chokladtryfflar (43 kronor).

Fondantens mjuka innehåll, som närmast kan beskrivas som ljummen sockerkakssmet, rinner ut precis som det ska. En något vattnig vaniljglass samt torkade lingon bjuder på smakmotstånd.

Den ena tryffeln är kryddad med enbär och den andra med kvanne, en ört som ska bli en kortvarig bekantskap ska det visa sig.

– Smakar som att slicka en tall, konstaterar Gourmé kort och börjar karva i äppelkakan.

Den något dassiga färgen vägs upp av fyllningen gjord på syrliga och härligt sega äpplen.

– Bättre grå kaka än ingen smaka! suckar han nöjt och sveper det sista av kaffet.

Så laddad med smak att det gnistrar likt norrsken i munnen.

Fakta

Knut

Kök: Svenska paradrätter med norrländsk knorr.

Miljö: Varm, ombonad miljö med fina natur- och trädetaljer.

Pris: Vamrätter 179–249 kronor.

Fakta

Foto: anna z ek