Här är den råa fisken bästa valet

Det är halvfullt i baren, men proppfullt i matsalen när Gourmé och Gourmand ses på Ljunggrens i gallerian på Götgatsbacken.

Och på tal om fullt: en kvartett kostymklädda män i medelåldern varvar konjaksbeställningar med att spela luftgitarr och skråla tio år gamla Håkan Hellström-låtar. Gourmand lyssnar intresserat, men Gourmé avbryter:

– Nu ägnar vi oss åt maten.

På servitrisens inrådan väljer Gourmand tigerräkor till förrätt (140 kronor). De är ekologiska, kravmärkta och krångliga att skala. Men helt klart värt besväret. Gourmand tycker att de har perfekt spänst där de ligger och gottar sig i smör, sichuanpeppar och lime.

Gourmé beställer ett par tempurafriterade ostron (35 kronor/styck). De är luftiga, med en svag smak av ingefära, men rätten passerar ganska obemärkt förbi.

En svampwonton (120 kronor) hamnar också på herrarnas bord. För svampig, och egentligen lite för stabbig som förrätt tycker Gourmé. Bra med mycket smak, säger Gourmand som dessutom charmas av den mustiga vitvinsbuljongen som har en svag smak av tomat.

Servitrisen berättar att tre fjärdedelar av alla gäster här väljer att äta rå fisk snarare än de asiatiska cross-over-rätter som också finns på menyn. Och det verkar det som att majoriteten har rätt.

Visst, Gourmés top blade beef (220 kronor) är perfekt grillad och mycket saftig. Men tillbehören drar ner upplevelsen: den konfiterade potatisen är kall och vattnig och den syltade svampen gör ingen människa glad.

Detsamma gäller det teriakimarinerade ankbröstet (198 kronor). Kött­et är perfekt, men tillbehören, en nudelsallad och pak choi (kålsort från Kina och Japan), tillför ingenting och den svaga smaken av lime och spansk peppar lever i ett knackigt äktenskap på den här tallriken.

Gourmand som tar seden dit han kommer beställer, ännu en gång på servitrisens inrådan, en combo moriawase (248 kronor). Och Ljunggrens adelsmärke håller vad det lovat. På en tallrik stor som ett serveringsfat kommer kockens urval av nigiri, maki och sashimi. Tonfisk, yellow fin, en fet tonfiskvariant och en halstrad lax­maki ingår också.

Gourmé sneglar avundsjukt på sin kamrats vackra sushikreation och det dröjer inte länge innan Gourmand förbarmar sig över honom. Combotallriken är så stor att den räcker till båda två och när blickarna möts nickar de i samförstånd.

– Det här var helt perfekt, säger Gourmé. Vilken lenhet. Vilka smaker.

När det är dags för efterrätt är Gourmé för mätt, men Gourmand trugar och innan han vet ordet av har vännen beställt in chokladfundue (95 kronor) åt honom och en cheesecake (89 kronor) åt sig själv. Snart tappar Gourmé intresset för den blaskiga chokladsåsen och återigen tittar han på Gourmand. Hans krämigt söta cheesecake med passionfrukt-och pistagenötter är en perfekt avslutning på en sojasalt middag.

Gourmand är mer än nöjd med sin kväll, medan Gourmé konstaterar att den här gången lyckades han genomgående dra nitlotterna i menyn.

Gourmé sneglar avundsjukt på sin kamrats vackra sushi­kreation.

Fakta

Ljunggrens

Götgatan 36

Mat: Sushi och sashimi av hög klass. Övriga rätter håller inte måttet.

Miljö: Fullt, pratsamt och avslappnat. Mycket bra service.

Pris: Varmrätter 185–220 kronor.

Fakta

Foto: Ulrika Lind