Här är toan lyxigare än maten

Välkomna! Gå ner och häng av er i garderoben och kom tillbaka till mig sen, säger kvinnan i entrén på nyöppnade Nosh & Chow.

10 minuter och 40 kronor senare står Gourmé och Gourmand där igen. Nu är kvinnan upptagen med andra gäster. Sen ringer det i telefonen. Och så är det en brådskande fråga från serveringen.

Men till slut får de två vännerna ett bord och ett leende.

Sen tar det på nytt en ganska lång stund innan någon ser dem. Det ska komma att dröja mer än en timme innan de får beställa.

Inredningen är otroligt detaljrik, härligt brokig med massvis med speglar, böcker och buteljer. Som att sitta i vardagsrummet hos en excentrisk och förmögen konstnär från förra sekelskiftet. Och toan liknar inget vännerna sett förut.

Men när Gourmés ostron (35 kronor styck) kommer in får han annat att tänka på. Pinfärska fine de claire-ostron med innanmätet lossat från skalet så att det bara är att hälla i sig. I en skål finns en tomatvinägrett med sydamerikansk touch av koriander och chili. Ett mycket bra komplement.

Gourmands grodlår (139 kronor) är också fina, hårt stekta med vitlök och något som kocken kallar en asiatisk risotto till. Smaken är god men riset är underkokt.

Gourmés huvudrätt är vegansk: vedugnsbakade rödbetor med hasselnötter, svamp och svartkål (195 kronor). Rätten ska vara inspirerad av Karelen. Men han blir besviken. Betorna känns bara kokta, svartkålen har fått suga upp för mycket olja och är flottig om än välsmakande och hasselnötterna är… två.

– Tog du en av mina hasselnötter?!

– Jag ville bara smaka, säger Gourmand.

– Du tog hälften av mina hasselnötter. Nu har jag bara en kvar.

Gourmands taco crujientes (209 kronor) är en fantasifull anrättning, en slags öppen tacowrap med brässerad högrev och chorizo som levereras med hälsning från kocken om att vika ihop den. Dessvärre innehåller den en kraftig överdos fänkålsfrön, åtminstone för Gourmands smak.

Gourmés efterrätt är desto bättre. En spännande sorbet på mintte (98 kronor) som kommer med en apelsin- och pistagesallad. Tesmaken känns exklusiv och oväntad.Gourmand äter churros (109 kronor) med chilikryddad chokladsås.

– Jag älskar den här friterade donut-smaken, men var är chilin?

På väg ut frågar Gourmand kvinnan i entrén om var han kan hitta den där vackra baren som syns på bilderna på restaurangens webbsida. Men det visar sig att den inte är öppen för alla.

– Det är vår speak easy-bar. Den är listad, säger hon.

– Och hur gör man för att komma med på listan? undrar Gourmand.

– Du, jag vet faktiskt inte, säger kvinnan med ett leende.

Gourmand biter ihop.

– Du är känslig för sånt, säger Gourmé när de kommer ut.

– Jag gillar inte att bli förolämpad när jag precis har betalt 1 500 kronor för en halvdan måltid, morrar Gourmand.

Gourmé håller med:

– Toan är lyxigare än maten på Nosh & Chow.

Jag gillar inte att bli förolämpad när jag precis har betalt 1 500 kronor för en halvdan måltid.

Fakta

Nosh & Chow

Kök: Mat från fyra kontinenter, som lovar mer än den håller.

Miljö: Excentrisk inredning med vardagsrumskänsla, men delar är bara öppna för medlemmar.

Pris: Varmrätter för 195–339 kronor.

Fakta

Foto: Chris Anderson