Här har maten utvecklats till konst

Perfektion. Det finns inte skuggan av ett tvivel om att det är det som krögarna vill uppnå på Oaxen. Och Gourmé och Gourmand är helt överens om att de har lyckats.

Att inleda kvällen på verandan en sensommarkväll med utsikt över Stockholm är en perfekt början på måltiden.

Där serveras aptitretarna, ­eller amuse boucher. Det är som ett pärlband av smaker och njutningar som avlöser varandra. Högrev med semipicklade morötter, följt av räk- och göstartar och därpå färsk lök ångad i ängsgräs. ­Eller vad sägs om späck som serveras med västeråsgurka och tallskottskräm?

– Det är som att resa raka vägen tillbaka till barndomen när man åt tallskott. Att det är så gott, utbrister Gourmé förvånat.

Amuserna lockar och lovar om mer. Till dem dricker Gourmé och Gourmand var sitt glas champagne à 195 kronor. Det ska sägas med en gång: Oaxen krog riktar sig till de välfyllda plånböckerna. Trots det är de 35 platserna fyllda i lokalen och väntelistan är lång. Borden släpps en dag i taget, en månad i förväg.

Det här är mer än en restaurang. Det är konst eller en föreställning där varje liten del är perfekt avvägd och komponerad. Den som har sinne för detaljer kommer att få en helhetsupplevelse utöver det vanliga.

Trots att detta är en lyxkrog är stämningen avslappnad. Det är maten som spelar huvudrollen och allt runt omkring är avskalat och enkelt.

Innan den riktiga menyn tar vid är det brödservering. Oaxens kavring serveras ljummen och är himmelsk.

– Jag skulle kunna äta mig mätt bara på den här, säger Gourmand.

Först ut är dillinkokt spindelkrabba med färsk vitkål kokt i yoghurt-vasslekräm. Krabbköttet är läckert och yoghurtkrämen ger en mild och fin smakupplevelse.

När ostronet med klippfisk och kronärtskockskräm, färskost och chips på blåstång kommer in himlar Gourmé med ögonen.

– Ostronet är perfekt. Jag förstår inte hur de har gjort med blås­tången, men det är fantastiskt gott, säger han.

Kokt piggvar med zucchini är utsökta milda smaker som serveras med pigga ärtor och knaprigt bovete. Vinet – en korsning av chardonnay och pinot noir – som serveras till är dock det enda i vinmenyn som är mer udda än bra.

Lammsadeln är mustig och kött­et mört som smör och tillsammans med rökt äggula och fänkålskräm en smekning för magen.

Rätterna har serverats i rask takt och Gourmé och Gourmand har kommit fram till desserten på mindre än två timmar.

– Det hade faktiskt inte gjort något om det saktat ner på tempot lite, säger Gourmé.

När desserten serveras måste han dock le. Kärnmjölkssorbet med hallon i älgörtsgelé är ingenting för sockertroll, snarare snudd på asketiskt. Men kombinationen av hallon med den svala sorbeten och de fantastiska havremarängerna är ljuvlig.

Till kaffet får de dock så de ­tiger. Det serveras nämligen med en vacker ask praliner, och vännerna får var sitt lager. Det de inte orkar äta upp får de ta med hem, erbjuder den vänliga servitrisen.

Men Gourmé och Gourmand behöver inte choklad för att smälta. Det har de gjort för länge­sedan.

Jag förstår inte hur de gjort med blås­tången.

Fakta

Oaxen krog

Kök: Experimentellt med fokus på råvaror från närområdet.

Miljö: Vacker, enkel och avskalad.

Pris: Sexrätters meny 1 600 kronor, tiorätters meny 2 000 kronor.

Fakta

Foto: Mikael Andersson