Härliga frestelser från Italien

La Tentazione ligger lite undangömd, bara en liten upplyst skylt visar vägen in genom den vackra kulturminnesmärkta fasaden.

I 100 år har det legat restaurang här. Vägg i vägg med Johannes brandstation fanns tidigare haket Pops. Härifrån lär brandmännen ha kallats direkt till utryckning med röda och gröna lampor. Då serverades det stuvade makaroner här. Nu är det klassiska italienska rätter som gäller.

Gourmé och Gourmand får var sin åtråvärd plats vid det välvda fönstret. Det är högt i tak i den lilla kvadratiska lokalen. På varje bord står ett stearinljus samt en vas med en rosa och en röd ros. Runt herrarna sitter stamgäster från kvarteret. Andra har hittat hit ryktesvägen.

Ägaren, som kommer från Italien, tar upp beställningarna. Han är lågmäld, engagerad och mycket trevlig.

– Han sätter prägel på hela stället, säger Gourmé.

Snart kommer de första av alla tallrikar, som ser ut som en konstnärs paletter, rätter tillagade med kärlek av den sicilianske kocken.

Oxcarpaccion (135 kronor) är upplagd i en rundel, strödd med pinjenötter och smaksatt med en vinägrette på lemon och mynta. I en böjd sked ligger två svarta oliver. En parmesankorg, fylld med ruccola, pryds av ett parmesanflarn på toppen.

– Den lövtunna carpaccion smälter i munnen. Den har fin sälta och rena smaker, njuter Gourmé.

Grillade pancettalindade stora scampi med krämig tomatbalsamicosås och mjuk caprino-ost (110 kronor) utlöser en smärre smak­explosion i gommen när en svag syra möter en rund, krämig tomatsås.

Charkuteritallriken med en mix av charkuterier samt grillade och olivoljeinlagda grönsaker, ost och perfekt rostat lantbröd (145 kronor) är generöst tilltagen. Parmaskinkan, som är lagrad i 24 månader, är en riktigt aptitretare.

Herrarna får in varmrätterna. Grillad tonfisk (260 kronor) serveras med apelsin-, fänkål- och oliv-sallad i en härligt smakrik olivolja. Fisken har ett fint grillmönster och är perfekt rosa och mjäll inuti.

God är också tagliolini (210 kronor) med havskräftor, scampi, blåmusslor, hjärtmusslor och tärnade tomater som är tillagade i vitt vin.

Gourmand har valt fågel i dag. Han drar in doften av saffran från saffransrisotton som serveras till det grillade rosmarinmarinerade pärlhönsbröstet med kantarellsås (250 kronor).

– Ju längre in i köttet jag kommer, desto mer framträder rosmarinen, säger han.

Som avslutning äter de en oemotståndlig varm hemgjord chokladkaka (90 kronor) med ren chokladsmak och vit choklad- rosmaringlass till.

Tiramisu della casa (80 kronor) på savoiardikex, mascarponeost, äggkräm, espresso och marsalavin är lätt och fluffig.

Belåtna ger sig herrarna ut på den folktomma gatan.

– Jag hoppas verkligen att fler ska hitta hit. Restaurangen gör skäl för sitt namn, den är en riktig frestelse, säger Gourmé.

Fakta

La Tentazione

Kök: Klassiskt italienskt. Kvarterskrog med höga ambitioner.

Miljö: Litet, varmt och välkomnande.

Pris: Varmrätter 180–260 kronor.