Hemtrevlig pub ger retrokick

D et här är ju precis som på 70-talet! säger Gourmand, drar med pekfingret över den röda medaljongmönstrade tapeten och ler med hela ansiktet.

– Mina första gardiner hade sådant här mönster. Fast de var gula, förstås.

Gourmé ser milt överseende på sin kompis.

– Maten kommer att förstärka nostalgikänslan, säger han.

Menyn visar sig inte överensstämma med den som herrarna sett på nätet. Servitrisen säger att Harvest Home inte har någon webbsida.

– Men vem har då skrivit det som finns på nätet? vill Gourmand veta.

– Det är något som någon skrev för flera år sedan. Vi ändrar i alla fall menyn ganska ofta, säger hon vänligt.

– Men västerbottenpajen finns i alla fall kvar, muttrar Gourmand för sig själv.

Pajen serveras med rödlök, löjrom och gräddfil (102 kronor). Den är inte den traditionellt tunga utan är snarare luftig med ägg, creme fraice och kummin.

– Det här måste vara en av de godaste västerbottenpajer jag ätit, säger Gourmand och ser lycklig ut.

Han lutar sig tillbaka. Överallt hörs gemytligt småprat, som om alla känner varandra väl. Gammaldags lampetter med veckade skärmar sprider ett milt sken i lokalen där bardisken finns i bakgrunden.

Gourmé äter bookmaker toast (103 kronor), en enorm skiva ugnsstekt oxkött på en skiva halvgrovt bröd som brynts på stekhäll. Ruccola och salladsblad ingår.

– Köttet är fantastiskt mört, men brödkanterna kunde gott ha fått stanna kvar i köket för de är hårda, säger han.

Gourmés portion är stor som en varmrätt, Gourmand hinner bli klar långt före honom.

Till varmrätt bestämmer sig Gourmé för fisk- och skaldjursgryta (175 kronor). I den finns bland annat pangasiusfisk, räkor och potatis och den är spetsad med pernod.

– Det kanske är pernoden som gör hela skillnaden, säger Gourmé.

Han har serverats samma sorts bröd som till förrätten.

Gourmand äter kalvköttbullar med potatismos, pressad gurka och rårörda lingon (149 kronor).

– Man får doftande hemtrevnad och en retrokick på köpet, säger Gourmand och tuggar glupskt.

Prisvärd är också oxkind med västerbottenpuré och baconlindad hariot verts (195 kronor).

På menyn finns inga efterrätter. Det är väl inte många som äter dessert på en pub. Ändå visar det sig finnas – en. Det är en bit chokladkaka (65 kronor), något som herrarna ser fram emot. In kommer två kakbitar och två små skålar med vaniljglass.

– Lite väl tung och kompakt, tycker Gourmé.

Men Gourmand är av en annan åsikt.

– Jag tycker om det hårda skalet. Det smöriga innanmätet ska vi bara inte tala om, säger han och stoppar en rågad sked i munnen.

På väg mot t-banan enas herrarna om att puben var väl värd ett besök.

– Vällagad mat och behagliga priser i en skön miljö är alltid rätt, säger Gourmand.

Vällagad mat och behagliga priser i en skön miljö är alltid rätt.

Fakta

Harvest Home

Kök: Svensk husmanskost.

Miljö: Retro. Pratvänlig atmosfär, trevlig personal.

Pris: Varmrätt 149 –195 kronor.

Fakta

Foto: carlos montecinos