Hippa matgäster i en nostalgisk miljö

Tjoget … ahh … nostalgi!

Gourmand får nästan något religiöst i blicken.

Nya Tjoget har – trots namnet – väldigt lite att göra med det klassiska ölsjappet på Långholmsgatan som klappade igen på 1980-talet. Till Gourmés stora lättnad. Förutom restaurangen Linje tio består den lilla handelsplatsen av en raksalong och ett patisserie. Det är allt annat än sjavigt, däremot finns där en viss air av svunnen tid. Den vackra bardisken i restaurangen tycks hämtad från någon gammal järnvägsstation på kontinenten. Gästerna är också snygga – och väldigt hippa.

Maten är just kontinental, sydeuropeisk. Herrarna får ett bord nära den allt stimmigare baren och ögnar snabbt igenom den korta menyn. Här finns några fasta rätter och några som varierar.

Gourmand lyckas bäst i sitt val av förrätt, stekt kalvbräss, höstäpplen och brynt smör (165 kronor). Brässen är rullad i japanskt ströbröd, panko, och är fantastiskt mjäll. Små perfekta bitar av äpple och ett löst äppelmos passar utmärkt till de frasiga bollarna.

– En underbar liten rätt i all sin enkelhet, utbrister han.

Även gratinerad Brin d’amour (korsikansk fårost) med sidfläsk och bröd (105 kronor) är en vinnande kombinaton. Bläckfisk och chorizo (110 kronor) är god men där krävs det att man får med alla ingredienser på gaffeln för att inte korvens sälta ska ta över.

Ugnsbakad morot och anka (95 kronor) glömmer man snabbt.

Under en diskussion om huvudrättsval sätter sig plötsligt den trevlige kyparen bredvid Gourmé, som blir märkbart besvärad.

– Såg du?! stammar han.

Trots chocken lyckas han beställa en steak minute (195 kronor) från den fasta menyn. Gourmand fastnar för manzo brasato, bräserat oxrevben (215 kronor). Den här gången är det Gourmé som drar det längsta strået.

– Så här ska kött smaka!

Glad över att ha fått något annat att tänka på än kyparens flagranta etikettbrott lovprisar han sin perfekt grillade minutbiff, dess lena bearnaise och rostade potatis. Nästan lika bra är côte de veau, kalventrecôte (285 kronor). Märkligt nog ingår det emellertid ingen potatis.

Gourmands rätt skulle kunna vara hämtad ur ett Asterix-album – ett stort ben med massor av oxkött. Köttet är visserligen trådigt och mört men smakar nästan inget och presentationen är trist.

Uppläggningen av turbot à peu – piggvar på bit (235 kronor) är också blek. Bredvid den bamsiga fiskbiten ligger en både färg- och smaklös fänkålssallad. Själva piggvaren smakar bra i kombination med pyttesmå potatiskuber och citronfiléer i brynt smör – även om den är aningen överkokt.

– Wow! Har du sett? Efterrätterna kostar bara 40 kronor styck! hojtar Gourmand extatiskt.

Det visar sig emellertid snabbt att priset är det roligaste. Chokladkakan är torr och smakar knappt choklad. Hallonen som hör till är däremot sprängfyllda av smak. Bananclafoutisen är söt men ganska god, även om Gourmé har svårt att svälja att den inte är gjord på körsbär som sig bör.

– Du pratade ju om tågresor tidigare, säger han. Men avslutningen var väl mer SJ än Orientexpressen?

Fakta

Linje tio

Kök: Bistro med sydeuropeisk inriktning. Ojämn mat. Miljö: Stilig och populär bar som bidrar till det höga sorlet. Pris: Varmrätter 140–285 kronor.

Fakta

Foto: Kenny Bengtsson