Husmansklassiker får herrarna på fall

Efter att ha bemästrat Svea­vägens kastvindar, forsränning på Kungstensgatan och slutligen en mindre snöstorm på Tulegatan är herrarna framme. Den lilla hörnlokalen, som inretts i skandinavisk minimalism med lätt 1950-talskänsla, får genast herrarna att trivas, och menyn med klassisk svensk husmanskost gör det ännu bättre.

– Det är som att komma hem till mormor igen, minns du hennes pannbiffar? säger Gourmand och beställer in sagda rätt.

– Men vänta lite nu, vi ska väl ha förrätt först, hejdar sig Gourmé och klappar sin vän lugnande på magen.

Gourmand väljer stekt inlagd strömming på knäckebröd med pepparrot och pickles (80 kronor), en vacker och god, men inte helt lättäten rätt.

– Men hur tänkte de här? grymtar Gourmand när han försöker attackera knäckebrödsmackans strömmingsberg med kniv och gaffel utan att lyckas.

– Äh, vadå, så här såklart, säger Gourmand och tar en rejäl tugga så det flyger pepparrotsstrimlor över bordet.

Han hinner inte ta mer än en tugga innan hans västerbottenpaj med rökt lax och sikromscréme (135 kronor) står serverad.

– Generöst med ost. Det här hade jag kunnat äta som varmrätt, säger han.

– Den där rätten är ju bra att bjuda utländska gäster på, avbryter Gourmé och pekar på sin bordsgrannes tallrik med tre små klassiker: en trio med toast skagen, gubbröra på kavring samt löjromstoast (145 kronor).

Mannen, som visar sig vara från Slovenien, visar med tummen att han är mycket nöjd. I sorlet runtomkring hörs även en och annan konversation på engelska och något oigenkännligt asiatiskt språk.

– Det kommer nog bli svårt att få bord när turistsäsongen sätter i gång, skrockar Gourmé.

Så står då Gourmands efterlängtade rödlöksbräserade pannbiffar (135 kronor) på bordet. Saftiga, mjuka, salta och med så mycket god sås till att det nästan är löjligt. Fri tillgång till pressgurka och lingonsylt gör honom ännu gladare.

Gourmé är lika nöjd han. Oxbringa med pepparrotssås och rostade rotfrukter får mungiporna att nästan gå i taket.

Plötsligt knackar någon lite försiktigt på Gourmands axel. Det är den slovenske bordsgrannen som vill ha hjälp att tyda menyn.

– What is blodpudding?

– Wäll, it is ä värry spässial svidish ting, jo shöld traj it, försöker Gourmand trevande.

Sagt och gjort, snart står den svarta delikatessen på bordet. Slovenen är mycket nöjd även denna gång. Den söta, knapriga och generöst nejlikekryddade rätten serverad med stekt fläsk, friterad rödlök och karamelliserade äpplen får högsta betyg av slovenen.

Utanför har stormen lagt sig och borden runtomkring börjar tömmas för kvällen. Herrarna vinkar dock till sig slovenen. En sista svensk specialitet vill de bjuda honom på. Chokladpudding (75 kronor) är en underbart dallrig, len och mjölkchokladig historia. Rårörda lingon till sätter extra svensk knorr på det hela.

– Thank you my friends, säger slovenen och omfamnar sina nya vänner.

Fakta

TRADITION

Kök: Traditionell svensk husmanskost i klassiska upplägg. Miljö: Ljus hörnlokal i avskalad svensk minimalism med lätt 1950-tals­touche. Pris: Varmrätter 135–195 kronor.

Fakta

Foto: anna z ek