Indier med lätt och fräscht kök

Det ekar tomt när Gourmé smiter in på den indiska restaurangen Saffran. Med sina vita marmorstatyer och plastiga vindruvsdekorationer påminner det mer om en grekisk restaurang än ett indiskt dito. Gourmand sitter redan vid ett bord och väntar med bekymrad blick.

– Det finns för mycket att välja på, säger han.

Gourmé lugnar sin hungrige vän och tar direkt kommandot över förrätterna. Han beställer in papadams (39 kronor) med mango chutney, gönsakspirogerna samosa (65 kronor), onjion vadji (55 kronor) och paneer shashliq, indisk ost i en kryddig sås (75 kronor).

– Såja, nu kan vi titta igenom resten av menyn i lugn och ro, säger han.

Det tar sin lilla tid. Men när förrätterna väl anländer konstaterar vännerna att det var väl värt besväret.

Till skillnad från gängse uppfattning om indisk mat som tung, känns förrätterna fjärilslätta. Den chilikryddade frityren kring den söta löken är tillsammans med en yogurtdipp som smakar mynta och saffran knaprig fräsch och fantastiskt god. Och där samosa­degen brukar vara tjock och oljig är Saffrans version mer krispig. Fyllningen av currykryddade potatisar och ärtor fyller ut hela det lilla paketet till Gourmands stora förtjusning.

– Prisvinnaren är ändå den kryddiga hemlagade osten, utbrister Gourmé.

Tillsammans med stekta grönsaker och med en distinkt smak av senapsfrön är den en hit. Både Gourmé och Gourmand slår ihop händerna av förtjusning.

Inspirerade av den höga kvalitén på förrätterna vandrar matgästerna vidare i den djungel av rätter som brukar finnas på indiska restauranger. Gourmé bestämmer sig för att lämna den vanliga floran av rätter för att prova på en specialare:

På rekommendation av kyparen faller valet på chicken palak (220 kronor). I en krämig currysås med krossade cashewnötter står en kycklingfilé fylld med spenat på höjden. Gourmés känsla av att allting är gediget genomarbetat förstärks när han sätter tänderna i ett peshwari nan (39 kronor) som är fyllt med russin, honung och kokos – en perfekt mix. Kanske kunde den mått bra av lite hetta och han beställer in lite chili pickles (25 kronor) för att stilla sitt begär.

Gourmand tar ett säkrare alternativ: en lax sizzlar. Och det är tur att lokalen är tom känner han när det stekheta järnfatet bärs in och fyller hela rummet med en fiskdoftade rök. Smaken är det inget fel på, men på den varma ytan hinner laxen bli litet torr innan den äts upp. Lite synd på den fina smaken.

Trots att såserna känns lättare och fräschare än på de flesta andra indiska restauranger i Stockholm är översta byxknappen uppknäppt på både Gourmé och Gourmand när efterrättsmenyn anländer. Kulfi (50 kronor), en indisk glass, låter gott tycker Gourmand. Det visar sig att han har fel. Glassen, frusen mango och hackade nötter är lite för sträv och Gourmés mango lassi (39 kronor) känns lite för mäktig efter ett sådant här skrovmål.

Men när Gourmé och Gourmand vaggar ut från Saffran är de båda rörande överrens om att den här kvartersindiern är en hit.

Prisvinnaren är ändå den kryddiga hemlagade osten.

Fakta

Saffran

Kök: Indiskt.

Miljö: Luftig och välkomnande, men tegelvalv och Dionysosstatyetter för tankarna till kvartersgrek snarare än indisk lyx.

Pris: Varmrätter 150–220 kronor.

Fakta

foto: carlos montecinos