Ingen nödproviant på caféet

Kvällens specialare finns på griffeltavla.
Kvällens specialare finns på griffeltavla.

Restaurangen är belägen i Kungsholmens lite mer anonyma kvarter men i princip fullsatt en vanlig tisdagskväll. Kostymkillar, kärlekspar och en känd bloggare har hittat hit, och det ska visa sig att Café proviant är väl värt en omväg.

För det är kul att vara här. Den glada servitrisen lägger handen på Gourmands axel så snart de fått sitt bord.

– Vill ni ha något att dricka? frågar hon och herrarna ögnar igenom den digra öllistan. För förutom att vara en restaurang är Café proviant även ett ölbryggeri och i entrén står stora tankar med öl på jäsning.

Till förrätt provar Gourmand en makrillröra som serveras på ett friterat tunnbröd (90 kronor). Den fiskiga sältan bryts av med gräddfil och tunt strimlad karamelliserad lök.

– Kocken har tänkt till, och lyckats. Det här var en rolig rätt, säger Gourmand och sköljer ner tuggan med bryggeriets pale ale.

Gourmé har gett sig på tuppvingar från den skånska orten Genarp (65 kronor). Där bodde för övrigt dramatikern Lars Norén som barn, berättar han för servitrisen som ler och håller god min. Vingarna är goda och salta, väldigt salta, men dipsåsen på mögelost som hänger med smakar inte lika mycket. Detsamma kan sägas om förrätten friterad strömming (80 kronor) där dock paneringen balanserar fint mellan frasighet och flottighet.

– Men den danska remouladsåsen måste smaka mycket mer om man inte ska tröttna efter första tuggan, säger Gourmé.

Förutom den relativt korta och till synes väl genomarbetade menyn finns det ytterligare ett par val skrivna på en griffeltavla. Gourmé provar en vegetarisk rätt med Café proviants variant på falafel, grillad beta, vitlöksmajonnäs och kimshi (165 kronor).

Den visar sig vara ytterligare en rolig rätt – som bekräftar herrarnas spaning: Det råder lite nybyggaranda här. Dessvärre är falafeln för torr även om de olika smakerna på tallriken fungerar överraskande bra ihop.

Gourmand äter oxkind med sötpotatismos, aubergine och inlagd rödlök (220 kronor). Det är en len, välsmakande rätt där lökens syra lyfter både det möra köttet och det söta moset.

Till huvudrätt finns bland annat också en surdegsmacka – ett tidstypiskt inslag med rödkålslaw, grönkål, och porchetta (italiensk variant på fläskkarré). Brödrätten för 165 kronor serveras med pommes frites och är ett lika säkert kort på Roms som Kungsholmens bakgator.

Experimentlustan har letat sig hela vägen ner till efterrättslistan. Gourmé provar en havrekaka som toppas av svartvinbärsmaräng och yoghurt (75 kronor). Det är habila smaker, och även om det inte gör att han faller baklänges är det roligt att prova nya saker, tycker han.

Goumands chokladmousseboll som serveras tillsammans med varm havtornssoppa (80 kronor) är en riktigt lyckad kombo där havtornens lite besksyrliga smak tillsammans den söta chokladen blir ett riktigt sofistikerat möte.

– Det är inte perfekt varje gång, men spännande att äta här, och det kan man inte säga om alla restauranger i stan, säger Gourme till Gourmand innan de börjar tjafsa om vilket väg till Fridhemsplans t-banestation som är närmast.

Fakta
Fakta

Namn:

Fakta

Adress:

Fakta

Kök:

Fakta

CAFÉ PROVIANT

Miljö: Parisisk stämning, små bord och spegel längs ena väggen.

Varmrätter: 165-220 kronor.