Min lokala hjälte

Inte vackert – men svingott

Vadå, menyn bara på In­stagram?! gormar Gourmé i telefon.

– Lugn, lugn, förr eller senare måste du acceptera att det är nya tider, svarar hans vän.

När herrarna landar i ”restaurang-gettot” på Roslagsgatan en kväll senare är Gourmé på bättre humör.

Att kliva in genom dörren till Babette är nästan som att komma hem. Några få bord och avslappnad men uppmärksam service.

Gott om viner på glas (om än rätt dyra) är en annan sak som gläder Gourmé. Menyn är sparsmakad och mindre fransk än krognamnet antyder och ändras i princip dagligen, fast bara lite i taget.

Det finns en hel del att glädjas åt även vad gäller maten. Redan tilltuggen är angenäma, som den smälta-i-munnen mjälla fänkåls

salamin (55 kronor) och de egenkryddade oliverna (45 kronor för ett helt gäng).

Som på många andra krogar är det mellanrätter som gäller.

– De ser rätt små ut för 150 spänn, gnäller Gourmand. Det är inte precis Babettes gästabud.

Mer hinner han inte säga innan Gourmé utbrister om sin rätt ­ spalla (145 kronor):

– Tänk att gris kan vara så ljuvligt! Det kunde man inte tro när man först såg den.

– Svingott, fnissar Gourmand.

Spalla är gris, närmare bestämt torkad och lagrad bog. Tillsammans med den tunt skurna vita sparrisen, ramslöken och hasselnötterna bildar den en mild, krispig, knaprig dröm – kvällens absoluta höjdare.

Även göscarpaccion är ett lyckat val – lätt och fräsch. Men den syns knappt under edamame­bönorna. Överlag är rätterna på Babette lite slarvigt och inte så aptitligt presenterade.

Gourmand, som börjar oroa sig för att inte bli mätt, kastar lystna blickar mot griffeltavlan med pizzor. Pizzaugnen är ett arv från en tidigare restaurang.

– Jag gillar pizza bianco, säger Gourmé. Smakerna blir renare utan tomatsås.

Gourmand har snart munnen full av pizza med sardeller, ramslök och citron och gör tummen upp.

– Trevlig kombination även om sardellerna tar över, säger han.

Utöver pizzorna finns det bara en huvudrätt, halv kyckling med vattenkrasse, vitlök och citron (245 kronor).

– Hur tänkte de där? undrar Gourmand. Inga tillbehör förutom några små blad … Inte ens bröd får man här. Men efterrätterna är i alla fall billiga!

– De ser billiga ut också, kontrar hans vapendragare.

Tveklöst godast är Elsas chokladkaka med ganache (90 kronor). En rejäl bit glaserad kaka fullproppad med chokladsmak, härligt luftig till skillnad från många andra i sitt slag.

Charolais (125 kronor) är en stor rund bit getost omgiven av ett hav av honung och inget annat.

– Nu är det min tur att efterlysa en brödkant, säger Gourmé.

Granité på earl grey och bergamott (70 kronor) är ingen lyckad dessert med sin parfymerade arom.Den hade passat bättre mellan rätterna för att rensa smaklökarna, enas de om. Likaså att pizzorna tillsammans med tilltuggen är bäst – och så spallan förstås.

Fakta

Babette

Kök: Fransk touch – och pizza.

Miljö: Hemtrevligt och trendigt litet krypin.

Vegetariskt: Ja, flera mellanrätter.

Pris: Mellanrätter 85-155 kronor, huvudrätt 245 kronor.