Italienare som ger livet guldkant

Men är inte detta ändå ett sånt där klassiskt ”hål i väggen”, säger Gourmé då de båda vännerna kliver in på pocketstora krogen Buchetto.

Vännerna kliver in i en liten men varm lokal och vid den lilla bardisken där rader av goda italienska viner samsas möts de av den skämtsamme och trevlige italienskättade krögaren som har såväl ”räv bakom örat” som historier om familjen i den generösa ”bakfickan”.

Stuckaturer inramar vackert väggtablåerna, och de levande ljusen på ekborden som svepts av våder i svart linne sänder värme ut i den fallande skymningen.

Gourmand börjar med en allt annat än utmanande insalata caprese (99 kronor). Buffelmozarellan är vackert varvad med färska tomatskivor men är likväl draperad av inte bara basilika utan även rucola och väl rikliga strängar balsamico.

Carpaccion (135 kronor) gör Gourmé aningen brydd.

– När han tagit sig igenom lagren av parmesanflak, syltad fänkål, balsamico, rucola och pinjenötter är köttet blött och påminner närmast om något annat än oxfilé.

Crostinon (119 kronor) där en svärm baconstrimlor ringlar in blandningen av babyspenat, skogssvamp och pecorino är en höjdare – men rikliga balsamicosträngar och generösa flak av parmesan blir en aning överkurs.

Eftersom det just denna kväll är ett kvartssekel sedan de båda vännerna började träffas och inmundiga måltider tillsammans på krogen, råder ändå en viss ödmjukhet över bedömningarna denna kväll.

– Det är bara att inse att de här sittningarna ändå, trots allt, är vad som för det mesta ger livet en smula guldkant, säger Gourmand och Gourmé ger ifrån sig en knappt hörbar men ändå i viss utsträckning gillande grymtning.

Det traditionella italienska pastaköket står för lejonparten av huvudrätterna. Garganelli alla Piemontese (185 kronor) som gör Gourmand smått salig är färsk rörpasta av den mindre sorten, skogssvamp, strimlad oxfilé, grädde och en gnutta cognac. Billigt och mycket mättande och kanske något överhyvlad av parmesan, vilket Gourmand dock har överseende med.

Linguini ai frutti di mare (175 kronor) är rejäla och chilistarka scampi med tuggmotståndaktiga bläckfiskringar, blå- och pilgrimsmusslor i en bädd av persiljemättad linguini. Rikligt, gott – och färgrikt.

Gourmés agnello alla griglia (265 kronor) bevisar än en gång att lammytterfilén inte alltid är alldeles lätthanterad. Inte helt mör och serverad med en ganska stabbig svamprisotto gör den honom definitivt mätt, men det han minns är den ackompanjerande rödvinsreduktionen som är ljuvlig.

– Ja, du. Nu är jag faktiskt rätt så nöjd. Här är gott att vara, säger Gourmé.

Och den trevlige krögaren – endast bistådd av sin ende kock – rekommenderar tiramisu (79 kronor) där amarettolikören ersatts av en gnutta skotsk rökig whisky som avslutning.

Såväl Gourmand som Gourmé faller som käglor. ”Så gott – en innovation”, utbrister de innan de nöjda beger sig ut i den nu krispigt kyliga oktoberkvällen.

Ja, du. Nu är jag faktiskt rätt så nöjd. Här är gott att vara.

Fakta

Buchetto

Kök: Traditionellt italienskt med en del svenska influenser.

Miljö: Kvarterskrogsaura som gjort för Lady och Lufsen.

Pris: Varmrätter 155–265 kronor.

Fakta

Foto: Anna Z Ek