Italiensk pärla för tunna plånböcker

Gourmé och Gourmand ramlar in på Piccolo Metro mest av en slump.

– Här låg ett annat ställe med samma namn för ett par år sedan, som funkade som Metros bakficka, minns Gourmand.

Det ska visa sig att de hittat en italiensk pärla på sunksöder. Piccolo Metro är en nyöppnad vinbar med mat. Här kan man köpa lite exklusivare viner på glas, många från mindre italienska producenter.

I köket jobbar tre tvättäkta italienare. Maten känns autentiskt italiensk, nästan hemlagad.

På kvällarna bjuder restaurangen på tilltugg till vinet, så kallad aperitivo. När Gourmé och Gourmand kommer in står fem fat med munsbitar framdukade. Det är snittar med mortadellakorv, goda röror, grillade kycklingbitar och stora gröna oliver.

Vännerna förser sig och beställer var sitt glas ripasso på kyparens rekommendation.

– Vi testar oss fram och försöker lyssna in vad kunderna tycker när vi tar in nya viner. Det här vinet är en hit, säger han.

De smakar och blir eld och lågor.

– Otroligt prisvärt. Och vissa av de här tilltuggen är riktigt goda, säger Gourmand.

De tittar i menyn och bestämmer sig för att slå till på en fullskalig italiensk måltid med antipasti, primo, secondo och dolce.

Gourmand öppnar med en tallrik goda musslor (65 kronor) som gratinerats med vitlök, persilja och parmesan. Musslorna är goda och färska.

Gourmé äter involtini di bresaola (90 kronor), rullar av tunt skuret lufttorkat nötkött, fyllda med en getostkräm med örter och serverade på en bädd av ruccola. Smakerna är goda men den lågmälda bresaolan överröstas av getosten.

Som primo äter båda pasta. Gourmés tagliatelle al ragù di cinghiale (70 kronor för halv portion) är en ljuvlig köttfärssås på vildsvin. Den är gjord på toskanskt vis och full med smak av vilt och rött.

Gourmand är lycklig när han äter sina penne alla norcina (65 kronor för halv portion), en gräddig sås med salsiccia, karl johan-svamp och tryffel.

Det enda som drar ner intrycket är den torra smaklösa industriellt rivna parmesanen som de får till.

Som secondo äter Gourmé cacciucco (155 kronor), en klassisk fisksoppa från Livorno. Basen är en enkel tomatsoppa. I den har räkor, bläckfisk och lax fått koka med en kort stund.

Smaken är mycket god, men Gourmé tycker att man borde valt annan fisk.

– Tjatigt med lax, säger han.

Gourmands saltimbocca (140 kronor) är varken rullad eller vikt utan öppen, precis som i de italienska originalrecepten. En tunn skiva kalv, några blad färsk salvia och en skiva prosciutto crudo, Parmas berömda skinka. Till den får Gourmand en potatisgratäng och en enkel sallad.

Som dolce, efterrätt, väljer Gourmé en tartufo affogato (65 kronor) en liten glassbomb som ”dränkts” i en espresso med grappa. Lite för brutala smaker för hans känsliga gom. Desto godare är då Gourmands citronsorbet dränkt i limoncello (50 kronor) som är mild och fräsch i smaken.

Fakta

Piccolo Metro

Kök: Autentiskt italiensk mat med hemlagad känsla. Miljö: Vinbar med höga bord och barstolar. Pris: Gratis aperitivo (tilltugg) i baren alla kvällar. Varmrätter: 125-155 kronor.