Min lokala hjälte

Jakten på krogbordet

Ett ledigt bord är en eftertraktad syn på många av Stockholms restauranger.
Ett ledigt bord är en eftertraktad syn på många av Stockholms restauranger.
Catarina Myhrman med familj har väntat på bordet på Lilla Ego sedan början av december. ”Man förväntar sig att maten är något extra”, säger hon.
Catarina Myhrman med familj har väntat på bordet på Lilla Ego sedan början av december. ”Man förväntar sig att maten är något extra”, säger hon.
Inte nog med att Lilla Ego har längst kö bland stans toppkrogar. Tidigare i år utnämndes restaurangens kock Jimmi Eriksson till Årets kock med tävlings­rätten noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serverad med broccoli, soja och mandel.
Inte nog med att Lilla Ego har längst kö bland stans toppkrogar. Tidigare i år utnämndes restaurangens kock Jimmi Eriksson till Årets kock med tävlings­rätten noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serverad med broccoli, soja och mandel.
Esperanto är stans bästa krog. Men där kan du få bord direkt.

Värre är det på Lilla Ego där det tar tre månader att få smaka på maten.

Vi har kollat toppkrogarnas väntetider.

När den prestigefyllda årsbästalistan från White guide, en guide över Nordens restauranger som funnits i drygt tio år, presenterades i början av veckan visade det sig att 18 av de 33 bästa krogarna låg i Stockholm. Och förutom förortssuccén Aloë låg alla innanför tullarna.

Frågan är: Hur länge måste vi vänta­ för att få bord på dessa toppkrogar, exempelvis Esperanto som hamnade överst på listan?

Svaret: Inte så länge som man kan tro. När vi ringer upp och pratar med Köksmästaren Sara Kalin visar det sig att vi kan få plats samma kväll.

Efter att ha pratat med alla 18 toppkrogarna kunde vi få plats på flera samma vecka, om vi valde att käka en vardag. På helgerna var det knepigare. Standard är en väntetid på minst två till fyra veckor men det finns alltid sätt att komma runt problemet.

Att ringa samma dag och kolla avbokningar var det vanligaste tipset vi fick från restaurangernas hovmästare.

En annan trend är att det är generellt är längre väntetid på en krog som serverar mat i mellanprisklassen. Allra tydligaste exemplet är Lilla Ego på Västmannagatan som har en väntetid på minst tre månader. Det är den längsta kön i stan.

– Vi släpper borden vid midnatt på nätet och då hugger folk, ungefär som när man bokar en het konsertbiljett, säger kocken Daniel Räms som också är en av delägarna.

Han berättar också att det varit samma tryck sedan stället öppnade för två och ett halvt år sedan.

När Mitt i Stockholm tittar in en onsdagskväll är alla åtta drop in-platserna upptagna. Vid ett av de bokningsbara borden sitter Catarina Myhrman från Enskede med familj. Hon bokade sitt bord i början av december. Nu är det äntligen dags att äta.

Vad har ni för förväntningar?

– Egentligen bara att ha en trevlig kväll.

Sen lägger hon till:

– De har ju en Årets kock-vinnare i köket så det är klart att man förväntar sig att maten är något extra.

Fakta

Så får du bord på toppkrogen

Esperanto, Kungstensgatan 2

Väntetid: 2–3 veckor.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej. ”På veckodagarna finns det dock utrymme för lite mer spontanitet”, säger Sara på Esperanto.

Restaurant Frantzén, Lilla Nyg 21

Väntetid: 1–2 månader.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej.

Gastrologik, Artillerigatan 14

Väntetid: 2–4 veckor.

Drop-in/obokningsbara bord: Ja, om det finns plats. ”Mellan tisdag och torsdag kan man ofta få bord till samma kväll”, säger Ylva Berglund.

Oaxen krog, Beckholmsvägen 26

Väntetid: En månad.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej. ”Det kan ju bli avbokningar som gör att det alltid är värt att kolla vår sajt för ­lediga bord”, säger Martina på Oaxen.

Operakällaren, Karl XII Torg

Väntetid: 6–8 veckor.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej. ”Vardagar är generellt mycket lättare och man kan oftast boka ett bord samma dag”, säger Carl Frosterud.

Omakase köttslöjd, Yxsmedsgränd 12

Väntetid: 4 veckor.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej. ”Att skriva upp sig på väntelistan är alltid ett bra tips, men också att försöka hugga ett bord över telefon nära på servicestart. Avbokningar i sista sekund är tyvärr standard nuförtiden”, säger Daniel Crespi.

Imouto, Kungstensgatan 2

Väntetid: 2–3 veckor.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej. ”Vi har ju två olika sittningar så kommer man inför en sådan kan det hända att det finns en avbokad plats”, säger Sara på Imouto.

Mathias Dahlgren Matsalen, S Blasieholmshamnen 6

Väntetid: Minst 1 månad.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej.

Ekstedt, Humlegårdsg 17

Väntetid: 3–4 veckor.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej. ”Väntetiden är en vecka om man vill komma tisdag–torsdag”, säger Clara.

Aloë, Svartlösav 52, Älvsjö

Väntetid: 2 månader.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej.

Mathias Dahlgren Matbaren, S Blasieholmshamnen 6

Väntetid: 1 månad.

Drop-in/obokningsbara bord: Ja, i baren. ”De obokningsbara platserna är inget vi rekommenderar eftersom de är så få”, säger Filip Odelius.

Spritmuseum, Djurgårdsv 38

Väntetid: 1–2 veckor.

Drop-in/obokningsbara bord: Ja, i baren.

Volt, Kommendörsg 16

Väntetid: 4–6 veckor.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej. ”Kan man tänka sig att komma efter 20.30 finns det oftast samma dag ­eller nästkommande dag”, säger ­Johan Bengtsson på Volt.

Shibumi, Kungstensg 2

Väntetid: 1 vecka.

Drop-in/obokningsbara bord: Ja, 10 platser. ”Här kan du ibland boka och komma samma dag”, säger Fixi.

Lilla Ego, Västmannag 69

Väntetid: Minst 3 månader.

Drop-in/obokningsbara bord: Ja, 8 platser. ”Vi släpper bord varje dag, bokningar som är möjliga 90 kalenderdagar framåt”, säger Daniel Räms.

Punk Royale, Folkungag 128

Väntetid: 1 månad.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej. ”Det är lite kortare väntetid i början av veckan”, säger Daniella.

Pubologi, Stora Nyg 20

Väntetid: 3–4 veckor.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej.

Fotografiskas restaurang, Stadsgårdshamnen 22

Väntetid: 1 vecka.

Drop-in/obokningsbara bord: Nej.