Kakslott får sällskap av finkrog

Gustav Öhman hoppade av toppkrogarna i Stockholm och startade en gourmérestaurang på landet med Tomas Gustafsson.
Gustav Öhman hoppade av toppkrogarna i Stockholm och startade en gourmérestaurang på landet med Tomas Gustafsson.
Taxinge krogs egen tolkning av GB:s storsäljare Big pack: trefärgad glass med intensiva smaker av gran, lingon och karljohansvamp med gräddkolasås ringlad över.
Taxinge krogs egen tolkning av GB:s storsäljare Big pack: trefärgad glass med intensiva smaker av gran, lingon och karljohansvamp med gräddkolasås ringlad över.
Japansk dashi-buljong på blåstång plockad utanför Studsvik i lökskålar med omogna fläderbär som fått ligga i salt och äppelcidervinäger sedan i somras. Över detta ett pulver gjort på samma blåstång.
Japansk dashi-buljong på blåstång plockad utanför Studsvik i lökskålar med omogna fläderbär som fått ligga i salt och äppelcidervinäger sedan i somras. Över detta ett pulver gjort på samma blåstång.
Friterad renlav med karljohanpulver.
Friterad renlav med karljohanpulver.
Morotsstång med havtorn och getmese i choklad.
Morotsstång med havtorn och getmese i choklad.
Eller karamelliserad mjölk – som i princip är en pannkaka gjord på bara mjölk som sakta sakta reduceras till fast form.
Eller karamelliserad mjölk – som i princip är en pannkaka gjord på bara mjölk som sakta sakta reduceras till fast form.
Båtturerna från Bolinder strand till Taxinge slott har varit en succé.

Nyligen har slottets kända kakbuffé fått sällskap av en finkrog - och i sommar går ännu fler båtturer dit.

Mitt i berättade tidigare i år om att många vill kryssa på Mälaren.

Båtturerna till Taxinge slott i Nykvarn har varit så populära att det i sommar kommer att utgå fler båtturer från Bolinder strand i Kallhäll.

Nu finns det fler saker att upptäcka i Nykvarn, dit båten går, när saker och ting har börjat falla på plats på nya finrestaurangen Taxinge krog.

Taxinge krog bara tre bord. Den ska inte blandas ihop med Taxinge slott, som är känt för sin kakbuffé.

På Taxinge krog äter man avsmakningsmenyer som sätts utifrån vad ägarna hittar i skogen utanför och på gårdarna runt omkring. De är mycket influerade av det nya nordiska köket, med sina budord om närhet, natur och nyskapande (se faktaruta).

Vad sägs om friterad renlav med karljohanpulver. Eller karamelliserad mjölk – som i princip är en pannkaka gjord på bara mjölk som sakta sakta reduceras till fast form. Eller Taxinge krogs egen tolkning av GB:s storsäljare Big pack: trefärgad glass med intensiva smaker av gran, lingon och karljohansvamp med gräddkolasås ringlad över.

Eller det här: japansk dashi-buljong på blåstång plockad utanför Studsvik (”där har de ju järnkoll på vattenkvaliteten”) i lökskålar med kapris gjord på omogna fläderbär som fått ligga i salt och äppelcidervinäger sedan i somras. Över detta har de strött ett pulver gjort på samma blåstång.

– Så här års får man vara uppfinningsrik, säger Tomas Gustafsson, ena ägaren nästan urskuldande när han serverar maten.

Men det verkar som att det är just i begränsningarna som magin uppstår.

– Vi gillar att se vad vi kan göra med saker. Det är så lätt att man fastnar i tankesätt, att vissa råvaror är bättre än andra. Vad man kan och inte kan servera. Vad som är bra kvalitet, säger Gustav Öhman, den andre ägaren.

Han har jobbat på Oaxen, Djuret och Aquavit i New York då det ännu drevs av Marcus Samuelsson, men det var under en månadslång praktik på Noma som han fick en ögonöppnare.

– Noma visade att det går att göra saker annorlunda. När vi fick barn och flyttade ut på landet så uppenbarade sig en möjlighet, säger Gustav.

Krogen bredvid sonens dagis var till salu. Nu behövde Gustav bara en partner.

Hans fru hade en kollega som var sugen på att byta bana, en matglad elmontör som hette Tomas, utan någon som helst erfarenhet från krogbranchen annat än som kund.

När de drog igång kände de knappt varandra.

– Det var ren idioti, men det blev jävligt kul, säger Gustav.

Nu har de varit igång i snart två år och saker har fallit på plats. Tomas bor kvar i Stockholm och jobbar fortfarande som elmontör några dagar i veckan, men målet är att leva på krogen.

– Men vi vill göra det på vårt sätt. Det blir inga påskbufféer här. Om det bara var för lönen så tjänar jag bättre som elmontör, säger Tomas.

Fakta

Manifest för det nya nordiska köket

Det Nya Nordiska Köket ska:

1. uttrycka den renhet, friskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region,

2. avspegla de skiftande årstiderna i sina måltider,

3. bygga på råvaror som blir särskilt utsökta i våra klimat, landskap och vatten,

4. förena kravet om välsmakande med modern kunskap om sundhet och välbefinnande,

5. främja de nordiska produkter och producenters mångfaldighet och sprida kännedom om kulturerna

bakom dem,

6. främja djurens trivsel och en hållbar produktion i havet samt i de odlade och vilda landskapen,

7. utveckla nya användningsområden för traditionella nordiska livsmedel,

8. förena de bästa nordiska tillredningsmetoder och kulinariska traditioner med impulser utifrån,

9. kombinera lokal självförsörjning med regionalt utbyte av varor med hög kvalitet,

10. bjuda in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, fiskeri, små och stora livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt som ska gagna och vara till glädje för hela Norden.

Källa: www.nynordiskmad.org